ΕΝΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΣΠΑ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση, δια τηλεοπτικού διαγγέλματος, του Στέφανου Κασσελάκη για εσωτερικό δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή των 4 στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Βίτσας και Τζουμάκας) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τη διάσπαση να μοιάζει πλέον αναπόφευκτη.

Οι εξελίξεις στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου (ξεκινά στις 12μ.μ. του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή) αναμένονται ραγδαίες με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις 45 έως 60 ή και περισσότερων στελεχών της Ομπρέλας υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ήδη περίπου έχει προαναγγείλει την έξοδό του.   

Ωστόσο, η επιμονή του νέου προέδρου στο δημοψήφισμα ήρθε μετά την εκτίμηση ότι τόσο στην Επιτροπή Δεοντολογίας, όσο και στην Κεντρική Επιτροπή δεν θα επιτύγχανε την αναγκαία πλειοψηφία για να προχωρήσει στις διαγραφές. Το άρθρο 24 του (ήδη προβληματικού) Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεν τη δυνατότητα για εσωτερικά δημοψηφίσματα είτε με απόφαση της ΚΠΕ, είτε με πρόταση του 15% των «ταμειακώς τακτοποιημένων» μελών. Ωστόσο, οι λίστες των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επικαιροποιημένες μετά και τη διπλή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου όπου υπήρξαν πολλά προβλήματα, διπλοεγγραφές κτλ. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φτάνει μέχρι και τον κύκλο των «νέο-προεδρικών». Ανθρώπων δηλαδή που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και άλλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνθρωποι αυτοί έχουν διαμηνύσει στον Στέφανο Κασσελάκη να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα τονίζοντας πως η κίνηση αυτή θα γυρίσει μπούμερανγκ στη νέα ηγεσία. Ωστόσο φαίνεται πως πλέον τα πράγματα δεν μπορούν να αναστραφούν με άλλα στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης να τονίζουν πως ο νέος πρόεδρος πρέπει να δείξει πυγμή και να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στους διαφωνούντες.  

Την ίδια στιγμή, οι εκκαθαρίσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 με τους μη αρεστούς στη νέα προεδρική ομάδα δημοσιογράφους να βλέπουν την έξοδο από το νέο πρόγραμμα (όλως τυχαίως λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) δημιουργεί σφοδρές αντιδράσεις και μεταξύ των ψηφοφόρων – ακροατών του σταθμού. Οι δημοσιογράφοι Νίκος Σβέρκος, ο Θεόφιλος Σιχλετίδης, Σπύρος Ραπανάκης και  Γιάννης Σμυρλάκης δεν θα βρίσκονται από τη Δευτέρα στο καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού ενώ επισήμως η απομάκρυνσή τους βαφτίστηκε «αναδιοργάνωση» του προγράμματος, με τη διοίκηση να τονίζει ότι κανένας δεν απολύεται και κανένας δεν θα υποστεί μείωση του μισθού του. Προφανώς όμως κάποιοι δεν τους ήθελαν στο πρόγραμμα ενώ ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Γιάννη Σμυρλάκη, ο οποίος υποτίθεται είχε τοποθετηθεί «συντονιστής» των δύο ΜΜΕ (Κόκκινου και Αυγής), οργανωτικά πάνω από τον νέο διευθυντή του ραδιοφώνου Αδάμ Γιαννίκο, που σήμερα τον βγάζει από το πρόγραμμα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να φτάνει στα άκρα, με τη νέα διάσπαση να είναι προ των πυλών και πάλι εξαιτίας ενός δημοψηφίσματος. Ωστόσο, τώρα φαίνεται τα πράγματα να είναι ακόμα χειρότερα από το 2015 καθώς δεν υπάρχει ούτε η συγκολλητική ουσία της εξουσίας που ίσως να οδηγούσε κάποια στελέχη να υπομείνουν περιμένοντας αξιοποίησή τους, όπως έγινε πριν από 8 χρόνια. Πλέον, η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός και οι εσωτερικές φυγόκεντρες δυνάμεις έχουν απελευθερωθεί, έχοντας μάλιστα και σοβαρούς λόγους να το πράξουν αφού η νέα ηγεσία δεν κρύβει (ή δεν μπορεί να κρύψει) το σπάσιμο κάθε δεσμού με τα πολιτικά προτάγματα της Αριστεράς. Όσων τουλάχιστον από τους δεσμούς αυτούς είχαν απομείνει άθικτοι στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Το μεγάλο ζητούμενο φυσικά είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που στις περασμένες εκλογές στήριξαν τις ελπίδες τους στο κόμμα και το έφεραν ξανά, έστω και με βαριά ήττα, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, (1,7 εκατομμύριο τον Μάιο, 1,1 εκατομμύριο τον Ιούνιο) που σήμερα βλέπουν τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη να θερίζουν τους μικρομεσαίους, του καταναλωτές, τους δανειολήπτες και κυρίως τα χαμηλότερα στρώματα και το κόμμα της Κουμουνδούρου να μην μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστο να αρθρώσει πειστικό πολιτικό λόγο. Ο αριθμός των πολιτών αυτών είναι πολλαπλάσιος τόσο από τις περίπου 60.000 ψήφους που πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης, ακόμα και από τις 150.000 που προσήλθαν στις εσωκομματικές εκλογές και εκτός από τα φανατισμένα στελέχη και των δύο πλευρών, η μεγάλη τους μάζα ελάχιστα φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον εσωκομματικό σπαραγμό. Μάλλον λύπη και απογοήτευση κυριαρχούν αλλά και απόγνωση μπροστά σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν φαίνεται στο ορατό μέλλον να φέρνουν κάτι καλύτερο για τη ζωή τους εκτός ίσως από κάποιο νέο… market pass.

Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Οι εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι καθοριστικές για την πορεία της ευρύτερης ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα. Ήδη πρωτοβουλίες όπως αυτή των 51 ανένταχτων μελών (ή και παλαιότερα αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να κινηθούν πιο δραστήρια έχοντας ήδη κάνει ευρύ κάλεσμα διαλόγου «για να μην αφήσουμε την Αριστερά σε θραύσματα» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Το ΜέΡΑ25 αν και εξωκοινοβουλευτικό κόμμα πλέον, παραμένει ο μεγαλύτερος αριθμητικά αλλά και πολιτικά εκφραστής της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ (και πριν το ΚΚΕ) ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ηδη βαδίζοντας προς το συνέδριο του Δεκεμβρίου (8, 9 και 10 /12) έχει πάρει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς τόσο με τη δημιουργία του φόρουμ aristera.eu όσο και με δια ζώσης περιφερειακές εκδηλώσεις. Χθες με αφορμή της εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης περιορίστηκε να δηλώσει (στο STAR Κεντρικής Ελλάδας) πως το ένα εκατομμύριο πολίτες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αξίζουν καλύτερα από αυτό που βιώνουν σήμερα και πως το πολιτικό κενό που δημιουργείται δεν είναι θετικό για τη Δημοκρατία συνολικά.

Πιο… χαιρέκακη στάση κράτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που για την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα σχολίασε δηκτικά: «ο μόνος τρόπος τελικά να διαγραφούν οι 4 είναι το δημοψήφισμα να βγει ΟΧΙ». Η ίδια πάντως όσο και η Πλεύση Ελευθερίας, που επίσης έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα με διαγραφές και αποχωρήσεις βουλευτών, δεν φαίνεται να αποτελούν κομμάτι του διαλόγου για το μέλλον της Αριστεράς, με την οποία επίσης έχει διαρρήξει τους δεσμούς της ήδη από τις εθνικιστικές θέσεις για το Μακεδονικό αλλά και τις απολιτίκ, «ούτε δεξιές, ούτε αριστερές» καρδούλες.   

Αντιθέτως άλλα σχήματα, οργανώσεις και πρωτοβουλίες, όπως η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ αλλά και άνθρωποι που παραμένουν (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) στον ΣΥΡΙΖΑ όπως η «Πρωτοβουλία για την Αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ» που πρόσφατα έχει καταθέσει κείμενα με σκληρή κριτική στον νέο πρόεδρο, η ΛΑΕ – Ανυπόταχτη Αριστερά (που στις τελευταίες εκλογές συνεργάστηκε με το ΜέΡΑ25) μέχρι και στελέχη που κινούνται στην ευρύτερη αντικαπιταλιστική Αριστερά προφανώς έχουν ρόλο και λόγο σε αυτόν τον διάλογο. Και φυσικά οι εκατοντάδες ανένταχτοι αριστεροί, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι σωματείων, μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, εκπρόσωποι της πολιτικής οικολογίας κτλ, που παίρνουν ουσιαστική θέση στον δημόσιο λόγο. Αν κάτι μπορεί να γεννηθεί από τις στάχτες που αφήνει πίσω της η βαριά εκλογική ήττα και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά τα γόνιμα νερά φαίνεται να γεννιέται.

Η προσεχής Δευτέρα, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει πλέον ένα νέο σκηνικό στην ελληνική Αριστερά, που δόξα τω Θεώ, έχει  χορτάσει από διασπάσεις. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι αν από όλα αυτά βγαίνει σοφότερη, αν μπορεί να γράψει «στην πέτρα» βασικές αρχές και πολιτικές θέσεις που να μην εξανεμιστούν από τις σειρήνες του κυβερνητισμού (αν και όποτε ξανά σιγοτραγουδήσουν) και κυρίως αν μπορεί να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων. Λύσεις που ακόμα και αν δεν είναι σε θέση άμεσα να εφαρμόσει, τουλάχιστον να δείχνει έναν πειστικό, τίμιο και συλλογικό τρόπο για να παλέψει για αυτές.