ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ, Η “ΟΜΠΡΕΛΑ” ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφοφορία εδώ και τώρα για το διάγγελμα και το δημοψήφισμα Κασσελακη ζητά η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, με την «Ομπρέλα» να συντάσσεται με την παραπάνω πρόταση…

Επίσης πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο κατά του προεδρείου λόγω της επίμονης άρνησής του να γίνει ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ, δηλαδή την Κυριακή.

Ως εκ τούτου, στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα από τη διαδικασία οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, η «Ομπρέλα» και η κίνηση Τεμπονέρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν να καταψηφιστεί τώρα η πρόταση για το δημοψήφισμα. Μάλιστα ο κ. Τεμπονέρας σε έντονο ύφος έθεσε «θέμα διαδικασίας και μίλησε για παράκαμψη της επιτροπής δεοντολογίας και της κεντρικής επιτροπής».

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ:

Άνευ λόγου, αντιδημοκρατική η διαδικασία

Η κα Αχτσιόγλου άφησε αιχμές αποχωρώντας από τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια διαδικασία «μη δημοκρατική» και «άνευ αντικειμένου».

«Το ζήτημα αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί. Είναι άνευ αντικειμένου η σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής. Υπάρχει υπαρξιακό ζήτημα. Από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα. Υπήρξε απόρριψη κάθε θέσης. Η πλειοψηφία, τα μέλη της Κ.Ο. ήταν υπέρ του να λυθεί το θέμα. Δεν έγινε καμία δημοκρατική διαδικασία. Δεν κρίθηκε πως έπρεπε να παραμείνουμε. Είναι υπαρξιακό ζήτημα. Αποχωρώ από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ λόγου», ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ:

«Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση έτσι»

Το σκεπτικό της απόφασης της «Ομπρέλας» να αποχωρήσει από τη σημερινή διαδικασία εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βγαίνοντας έξω, αφού νωρίτερα είχε ανέβει στο βήμα του ομιλητή και μεταξύ άλλων είπε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί «λιντσάρισμα» των διαφωνούντων.

«Η Έ. Αχτσίογλου , ο Δ. Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μία διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά του ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα.
Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε η πρότασή μας να μπει σε ψηφοφορία […] Αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε
», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ:

Αντικαταστατική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική η πρόταση του προέδρου

Ο Δημήτρης Τεμπονέρας τόνισε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η διαδικασία όσο κρέμεται από πάνω της το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

«Η πρόταση του προέδρου Σ. Κασσελάκη για διεξαγωγή  δημοψηφίσματος είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική. Ζητήσαμε την ανάκληση της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του κόμματος της ΚΕ. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Θα συνεδριάσουμε το επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις. Όλα είναι ανοιχτά», τόνισε.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Νωρίτερα, μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας του κόμματος κ. Βασιλειάδης ο οποίος διαφώνησε με την επιλογή δημοψηφίσματος, αλλά κάλεσε και τους συντρόφους που αποχώρησαν να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Ο Νίκος Παππάς διαφοροποιήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο είχε στηρίξει στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει ψηφοφορία αλλά αύριο (Κυριακή). Είπε μάλιστα, αναφερόμενος στην επίθεση Κασσελάκη κατά των διαφωνούντων, ότι «τα λόγια του προέδρου μας πλήγωσαν βαθιά».

Η Όλγα Γεροβασίλη στάθηκε επίσης κατά του δημοψηφίσματος από θέση αρχής, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση. «Δεν είναι διαδικαστικό, είναι ουσιαστικό. Να το ψηφίσουμε αύριο το μεσημέρι», τόνισε.

Η έτερη γραμματέας του κόμματος κυρία Ράνια Σβίγγου, επεσήμανε ότι «πρώτα πρέπει να γίνει η συζήτηση για όλες τις προτάσεις και έπειτα οι ψηφοφορίες για το δημοψήφισμα».