ΕΦΤΑΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

«Βούλιαξε» χθες Πέπμτη 8/2, το κέντρο της Αθήνας από το μεγαλειώδεις πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές κατάφεραν να ανοίξουν πανό και να φωνάξουν συνθήματα κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να τους απωθήσει δια της βίας και σε αυτήν την μεγάλη πορεία κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών, των μαθητών μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα – με βάση τις ανάγκες μας!», τονίζουν οι σύλλογοι και τα κινήματα των φοιτητών, στην ανακοίνωσή τους.

Οι φοιτητές αποφάσισαν συνέχιση του εκπαιδευτικού αγώνα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων:

-Νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα που οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και δράσεις.
-Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00
-Νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15/2 
-Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα
-Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
-Οργανώνουμε πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη αποφασίζουμε συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασης των Φοιητικών μας Συλλόγων
-Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

OXI ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ!

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ!

Χαιρετίζουμε το συγκλονιστικό πανελλαδικό συλλαλητήριο δεκάδων χιλιάδων  φοιτητών από όλη τη χώρα που διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα! Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη  απορριφθεί. Απαιτούμε να μην κατατεθεί!  Η κυβέρνηση είναι απομονωμένη και έχει ηττηθεί!

Για πάνω από ένα μήνα, σε όλη την χώρα χιλιάδες φοιτητές δίνουμε ένα δίκαιο αγώνα!  Δεν είμαστε μόνοι μας! Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης. Η ΠΟΣΔΕΠ, οι εργαζομενοι στα ΑΕΙ, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητικών συμβουλίων, των  εργατικών σωματείων και όλη η κοινωνίας είναι μαζί μας!  

Πετύχαμε την πρώτη νίκη! – Συνεχίζουμε!

Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο αλλά ο αγώνας μας τους χάλασε τα σχέδια! Τώρα που ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι μέσα στο Φλεβάρη θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο ο αγώνας μας κλιμακώνεται.  Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, με όλο το λαό.

Ο Υπουργός παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις! Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά! Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που θα γίνει σύντομα!

Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί για αυτό απαντά με συκοφαντία, εκβιασμούς και καταστολή. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας ενάντια στις καταλήψεις των φοιτητικών μας συλλόγων στα Πανεπιστήμια, την εισβολή των ΜΑΤ στην Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και τις συλλήψεις συμφοιτητών μας. Η κρατική καταστολή δεν μας τρομοκρατεί αντιθέτως μας πεισμώνει!  Η κυβέρνηση που κάνει την αδικία νόμο, ονομάζει “παράνομο” τον αγώνα και τους φοιτητές “εγκληματίες” επειδή διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Εγκληματική είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων που στερεί όνειρα και δικαιώματα από τη νεολαία. Οι απειλές για περικοπή της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, για διαγραφές φοιτητών, η εργαλειοποίηση της εξεταστικής δεν θα κάμψουν τον αγώνα μας.  

Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο! Ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

Η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ ολοκληρώνει το έγκλημα στις σπουδές μας και προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμμαχός της είναι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και με την στάση τους συναινούν σε αυτή την πολιτική. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση να εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία! Η κυβέρνηση τη μόνη επιλογή που δίνει στους νέους και τις οικογένειές τους είναι το «που θα ακουμπήσουν τα χρήματά τους», οδηγώντας οικογένειες σε δάνεια και χρέη ακόμα και για τις σπουδές των παιδιών τους. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Αν τους ένοιαζε η φυγή νέων, θα αναβάθμιζαν τα δημόσια ΑΕΙ, θα καταργούσαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, θα αύξαναν την χρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο  η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Δεν θα δεχτούμε την πλήρη υποβάθμιση των σπουδών μας! Την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού και την αναζήτηση «αυτοχρηματοδότησης» των ιδρυμάτων μέσα από δίδακτρα, ανταποδοτική λειτουργία και κατάργηση της όποιας δωρεάν φοιτητικής μέριμνας, αλλά και συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων που δεν θα ανταπεξέρχεται οικονομικά.  Αντίστοιχες συνέπειες θα υπάρχουν και στις αλλαγές στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών, στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχα ακόμα ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων και τα νέα πεδία κερδοφορίας που ανοίγονται μπροστά τους, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την εκπαίδευση και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Επιβεβαιώνεται ότι δεν λογαριάζουν τις σπουδές μας ούτε τις ζωές μας προς όφελος των κερδών τους.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.  Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους  απέναντι στην ακρίβεια.

Απαιτούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία, την Υγεία, την αντιμετώπιση της ακρίβειας αντί να ξοδεύονται 7 δις κάθε χρόνο για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων, και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην παιδεία, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με πρώτο σταθμό την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, που  φωνάξαμε μετά το έγκλημα στα Τέμπη, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά σε ολόκληρη τη χώρα, στην πανελλαδική απεργία, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από αυτό, στις 28 Φλεβάρη. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, για να μην μετριέται  η ανθρώπινη ζωή ως “κόστος”, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από την εγκληματική πολιτική του “πάμε κι όπου βγει”.

Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Τώρα να δυναμώσει και να ενωθεί ο αγώνας όλων των φοιτητών, των μαθητών μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες σε ένα μεγάλο κίνημα διεκδίκησης και αγώνα για ζωή και μέλλον με δικαιώματα – με βάση τις ανάγκες μας!

Απαιτούμε:

 • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
 • Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για την άσκηση του επαγγέλματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ και την “Μπολόνια”.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες. Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους.
 • Κατάργηση της ΕΒΕ.
 • Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για παρεμπόδιση αναπροσαρμογής των εξετάσεων. Να μην εργαλειοποιείται η εξεταστική μας για να υπονομευθούν οι αγώνες μας.
 • Κάτω τα χέρια από τους Φοιτητές! Η καταστολή δεν θα περάσει

Αποφασίζουμε:

 • Νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα που οι φοιτητικοί σύλλογοι να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους σε κάθε σύλλογο με νέες μαζικές κινητοποιήσειςκαταλήψεις και δράσεις.
 • Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 12/2 στις 12:00
 • Νέα συλλαλητήρια φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15/2
 • Συμμετέχουμε και στηρίζουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα
 • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.
 • Οργανώνουμε πολύμορφη δράση ενάντια στο νομοσχέδιο και σε κάθε πόλη αποφασίζουμε συναυλίες, καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, αποκλεισμό δρόμων, νέες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις.
 • Παίρνουμε μέτρα για να μπουν ακόμα περισσότεροι στον αγώνα, για να οργανωθούμε καλύτερα και με συγκρότηση επιτροπών αγώνα, ίδρυση νέων ΦΣ σε τμήματα που δεν υπάρχουν. Μαζικοποιούμε και περιφρουρούμε τις απόφασης των Φοιτητικών μας Συλλόγων.

Συγκέντρωση στο σημείου του κρατικού εγκλήματος στα Τέμπη, στις 24/02! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!