ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών εμφανίζουν τους ευρωβουλευτές που στηρίζουν ακροδεξιά κόμματα να αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν αριθμητικά εκείνους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Κατά το Politico πάντως, η διαπίστωση αυτή δε σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα πέσει στη δεύτερη θέση, καθώς τα κατακερματισμένα κόμματα της άκρας δεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να συνεργαστούν σε μια ένωση. Αντικατοπτρίζει ωστόσο τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με μια προβολή της δημοσκόπησης του Politico Poll of Polls για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) — τα δύο κύρια δεξιά σχήματα  — κατεβαίνουν για συνολικά 144 έδρες.

Υπάρχουν επίσης άλλα κόμματα στην ακροδεξιά «πίτα», όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), που προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, το οποίο αναμένεται να καταλάβει 10. Η Ανακατάληψη της Γαλλίας (Reconquest) κερδίζει κατά την έρευνα, πέντε έδρες, η Συνομοσπονδία Ελευθερία και Ανεξαρτησία (Konfederacja) της Πολωνίας έξι και το φιλοκρεμλινικό κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας τρεις έδρες. Αυτές οι προβλέψεις ανεβάζουν την προβολή των ακροδεξιών ευρωβουλευτών σε 184.

Το πώς θα συσπειρωθούν αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές παραμένει ερώτημα, σχολιάζει το Politico.

Η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν (Εθνικός Συναγερμός) φλερτάρει την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης. Ο Εθνικός Συναγερμός προβλέπεται να γίνει το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ οι Αδελφοί της Ιταλίας της Μελόνι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.

Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιαδήποτε κόμματα της Δεξιάς, αλλά έχει λάβει επίσης μια πρόταση να συνεργαστεί με το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, μόλις την περασμένη εβδομάδα, το γερμανικό AfD αποβλήθηκε από την ID μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι φιλοναζιστικές δηλώσεις ενός από τους εννέα ευρωβουλευτές του. Επίσης, τα φιλοουκρανικά μέλη του ECR απέκρουσαν την ιδέα της ένταξης του Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού στην ομάδα τους. Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος στο ECR.

Οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα μονολιθικό μπλοκ, με τα μέλη να ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας — γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα μέλη καθορίζονται από εθνικά συμφέροντα και κυριαρχία δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα ψηφίσουν από κοινού για κάθε θέμα.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντέλα δηλώνει ότι ελπίζει να επιτύχει μια «μειοψηφία αποκλεισμού» σε συγκεκριμένα θέματα.