ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥ SITE ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΠΕΤΣΑ

Τουλάχιστον 270 ιστοσελίδες πήραν παράνομα διαφήμιση από τη λίστα Πέτσα – Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανύπαρκτα σάιτ, μπλογκ καθώς και ΜΜΕ συγγενών και φίλα προσκειμένων στη ΝΔ δημοσιογράφων και εκδοτών.

Τη σκανδαλώδη διανομή των εκατομμυρίων ευρώ της λίστας Πέτσας σε εκατοντάδες ηλεκτρονικά ΜΜΕ από την εταιρεία Initiative Media αποδεικνύει το πόρισμα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ που δημοσίευσε το Documento.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για 270 ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα οποία έλαβαν κρατική διαφήμιση 3 εκατ. ευρώ ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, καθώς δεν ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών ΜΜΕ όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για την καταχώρηση διαφημιστικών μηνυμάτων του δημοσίου. 

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ανύπαρκτα σάιτ, μπλογκ καθώς και ΜΜΕ συγγενών και φίλα προσκειμένων στη ΝΔ δημοσιογράφων και εκδοτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σάιτ της συζύγου του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, κουμπάρου του «νονού» της λίστας και τότε υπουργού Επικρατείας Στέλιου Πέτσα, ή τα σάιτ συμφερόντων Μένιου Φουρθιώτη για τα οποία δόθηκε αρχικά εντολή καταχώρησης διαφήμισης αλλά μετά τον σάλο που προκλήθηκε ανακλήθηκε.

Οπως αναφέρεται στην πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, οι ελεγκτές υπολόγισαν την εγγραφή των ΜΜΕ στο μητρώο όχι μέχρι τις 26 Μαρτίου 2020, δηλαδή την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, αλλά μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020.

Παράλληλα δεκάδες ανύπαρκτα σάιτ πήραν χρηματοδότηση ενώ υπήρχαν ιστοσελίδες με τελευταία είδηση το 2010. Επίσης σάιτ που ανήκει στην οικογένεια του τότε βουλευτή της ΝΔ Ανδρ. Πάτση όπως και άλλα «γαλάζια» σάιτ καθώς και μέσα συμφερόντων του υπόδικου Μένιου Φουρθιώτη, πήραν επίσης χρηματοδοτήσεις.