Οι αιτήσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση και λειτουργία 8 πλωτών Φ/Β πάρκων συνολικής ισχύος 66 ΜW στην λίμνη Πολυφύτου που κατέθεσαν ιδιωτικές εταιρίες στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προκάλεσαν την αντίδραση των δήμων, Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης που γειτνιάζουν με την λίμνη.
Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου με ανακοίνωση του τονίζει ότι «δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε οποιονδήποτε έχει σκοπό να αλλοιώσει τον αναπτυξιακό και τουριστικό χαρακτήρα των λιμνών μας» υπενθυμίζοντας παλιότερη αλλά ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά «να σταματήσει κάθε σχετική προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου».
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ εξέφρασε την απορία του, που ο δήμος Σερβίων εδώ και 3 χρόνια, με την δικαιολογία της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου, «δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης Φ/Β για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των σχολικών του μονάδων ενώ την ίδια στιγμή, ιδιωτικές εταιρίες έρχονται σε εκτάσεις που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου και ζητούν να αναπτύξουν Φ/Β ισχύος δεκάδων MW».
Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση ενός έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου του Δήμου που παρότι ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να προχωρήσει στην σύνδεση του Φ/Β ισχύος 55 kw, επικαλούμενος έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Καταλήγοντας ο κ. Ελευθερίου ξεκαθάρισε ότι για τον δήμο Σερβίων «η λίμνη αποτελεί τη φυσική και τουριστική καρδιά της περιοχή».
Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου υπενθύμισε ότι πριν από 3 χρόνια ματαιώθηκε η εγκατάσταση ενός άλλου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου που θα εκτεινόταν σε 11.500 στρέμματα στη λίμνη «αφού καταθέσαμε εγκαίρως στην ΡΑΑΕΥ, τις ενστάσεις μας όπου μέσα από τις έρευνες των επιστημόνων αποδείξαμε το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί στον αλιευτικό πλούτο της λίμνης αλλά και στα αποδημητικά πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο στις όχθες της».
Επεσήμανε ακόμη ότι με ενστάσεις και προσφυγές «ο δήμος σε συμπαράταξη με την τοπική κοινωνία απέτρεψε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφή των Πιερίων». Ο κ. Στεργίου κατέληξε λέγοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και μάχιμοι για να αποτρέψουμε και τώρα την νέα απειλή για την λίμνη, δεν θέλουμε να γεμίσει πλωτά φωτοβολταϊκά».
Ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης ανέφερε ότι «βρίσκεται σε συνεργασία με τους άλλους δημάρχους των παραλίμνιων περιοχών προκειμένου να συντονιστούν καλύτερα οι δράσεις τους» εκφράζοντας κι αυτός με την σειρά του την διαφωνία του στην τοποθέτηση πλωτών Φ/Β στην λίμνη.
Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της λίμνης Πολυφύτου Νίκος Κουρτίδης δήλωσε ότι η ανάπτυξη πλωτών Φ/Β στην λίμνη «θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας για την επαγγελματική αλιεία» που προσφέρει εισόδημα σε 40 οικογένειες της περιοχής. «Θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο όπως κάναμε και στο παρελθόν» κατέληξε.
Αντίθετα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τις επενδύσεις που προγραμματίζονται καθώς και για το μέγεθος των Φ/Β πάρκων. Δήλωσε ωστόσο ότι είναι θετικός στην ανάπτυξη μικρών πλωτών φ/β που δεν θα επηρεάζουν την αλιευτική δραστηριότητα και τα αλιεύματα και αρνητικός στις μονάδες που καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις.