ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΕΞΟΡΜΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες εξόρμηση-διαμαρτυρία στην κορυφή Μικρός Αφέντης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ηρακλείου ενάντια στις προθέσεις κράτους και εταιρειών να εγκατασταθούν δεκάδες ανεμογεννήτριες στην οροσειρά της Δίκτης και περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Ορειβατικοί Σύλλογοι από όλη τη Κρήτη έδωσαν το “παρών” ανεβαίνοντας στα 1.578 μέτρα υψόμετρο τόσο από την πλευρά του Οροπεδίου όσο και από τα χωριά του Ηρακλείου. Δυναμική και η παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων χωριών του Οροπεδίου αλλά και από την Ηρακλειώτικη ρίζα του βουνού.

Αρκετός ήταν ο κόσμος από χωριά της περιοχής και έδωσε τον δικό του παλμό στη συνάντηση ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν Πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των Ορειβατικών Συλλόγων, η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, εκπρόσωπος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και αρκετοί παρευρισκόμενοι.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο αγώνας δεν τελείωσε με την ανάβαση στον Μικρό Αφέντη. Τώρα μόλις άρχισε.

Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τη Δίκτη, οφείλει να προστατεύσει περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους όπως το οροπέδιο Λασιθίου. Έχει χρέος να απαγορεύσει την καταπάτηση προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η ίδια άλλωστε τις χαρακτήρισε «προστατευόμενες» περιοχές. Τώρα γιατί αναιρεί τις δικές της αποφάσεις;

Η Πολιτεία οφείλει πρώτα να σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τι θα γίνει, πως θα γίνει και που θα γίνει όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αφού θέσει τους κανόνες, κατόπιν να συνεργαστεί με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Τώρα φαίνεται πως το πράγμα πάει ανάποδα. Οι εταιρείες βάζουν το κανόνες και το κράτος ακολουθεί. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβανόμαστε…

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις με τις ανεμογεννήτριες πρέπει να κάνουν πολλά βήματα πίσω. Πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους είναι κάτι που αφορά αυτές. Όμως η προστασία του ορεινού όγκου της χώρας μας, αυτού του απέραντου πλούτου μας μας συντροφεύει στο πέρασμα των αιώνων, αφορά όλη την κοινωνία. Οφείλουν να παραδεχτούν δημοσίως πως αυτό που επιδιώκουν στη Δίκτη δεν είναι «πράσινη» ανάπτυξη. Είναι η απαξίωση και η καταστροφή του τόπου.

Ο ΕΟΣ Λασιθίου θα συνεχίσει να αγωνιά για την προστασία της Δίκτης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κοινοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για δημόσια διαβούλευση. Θα εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης και καλούμε όλον τον κόσμο, συλλόγους και απλούς πολίτες, να πράξουν το ίδιο.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε την υποστήριξη του Δήμου Οροπεδίου και όλων των φορέων της περιοχής.

Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε και στο τέλος θα νικήσουμε».