ΣΗΤΕΙΑ: ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Την Παρασκευή 26/4/2024 η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε με απόφαση της κατά πλειοψηφία την εγκατάσταση τριών νέων αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 55 ΜW στο υπερκορεσμένο Δήμο Σητείας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος πήρε αυτή την απόφαση αγνοώντας, τις θέσεις των κατοίκων της Σητείας που παρευρίσκονταν, οι οποίοι με μαζική παρουσία ανέδειξαν με στοιχεία τις καταστροφικές επιπτώσεις της εγκατάστασης αυτής στο περιβάλλον και στη ζωή τους, καθώς και τις σοβαρές παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Αγνόησαν επίσης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα εναντίον των Αιολικών και το ψήφισμα κατατέθηκε και συνυπογράφουν δεκάδες σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Δια της απουσίας του έλαμψε ο Δήμος Σητείας που έως τώρα δήλωνε «μπροστάρης» στον αγώνα ενάντια σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ενωτική πρωτοβουλία | ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, «η επένδυση αυτή των μεγάλων ομίλων της ενέργειας αποτελεί τμήμα ενός τεράστιου ενιαίου συγκροτήματος αιολικών σταθμών, που εκμεταλλεύεται κάθε σπιθαμή γης για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τους. Με την απόφαση της αυτή η Επιτροπή Περιβάλλοντος υποστηρίζει απροκάλυπτα τα συμφέροντα αυτά ενάντια στη θέληση και στα συμφέροντα του Σητειακού λαού».

Μάλιστα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «όχι μόνο απροκάλυπτη ήταν η στήριξη της αυτή, αλλά με κυνισμό η πλειοψηφία των μελών της δήλωσε ότι η επένδυση αυτή γίνεται στο όνομα της «ενεργειακής δημοκρατίας» και κατηγόρησε τους κατοίκους της Σητείας ότι στηρίζουν το μαζούτ».

«Καταγγέλλουμε αυτή την συμπροφορά των φερέφωνων των μεγάλων αρπακτικών. Η περίφημη «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» που απετέλεσε και αποτελεί το πρόταγμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των τελευταίων κυβερνήσεων, υπερθεμάτιζε για την παραγωγή «φτηνού» και σε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος. Η λειτουργία του τεράστιου ενιαίου συγκροτήματος αιολικών σταθμών καταρρίπτει το παραμύθι της «πράσινης ανάπτυξης» και της παραγωγής «φτηνού» ηλεκτρικού ρεύματος λόγω υποτίθεται του ανταγωνισμού των μεγάλων ομίλων ενέργειας. Οι πανάκριβοι λογαριασμοί και η ενεργειακή φτώχια αποδομούν, δυστυχώς για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, το παραμύθι αυτό!», αναφέρεταισ την σχετική ανακοίνωση.

Τέλος η ενωτική πρωτοβουλία | ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά καλεί όλους τους πολίτες θύματα αυτής της ενεργειακής πολιτικής «να διεκδικήσουμε την μοναδική λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων για φθηνό και σε επαρκή ποσότητα ηλεκτρικό ρεύμα:

Άμεση κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας (που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, και διαχειρίζεται η «Μητσοτάκης ΑΕ» με αποτέλεσμα την χονδρική τιμή να ορίζουν οι ολιγάρχες πάνω από το κόστος της πιο ακριβής κιλοβατώρας) με άμεση εισαγωγή διαφορετικών πλαφόν χονδρικής ανάλογα με το μέσο κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας παραγωγής.

Κοινωνικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και επανασύσταση Ενιαίας ΔΕΗ ως παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο μιας Ευρωπαϊκής Κοινωνικοποιημένης Ένωσης Πράσινης Ενέργειας».