ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Η διαμάχη της Tesla για τα εργασιακά στη Σκανδιναβία κλιμακώνεται, καθώς συνδικάτο στη Δανία δήλωσε ότι δε θα μεταφέρει πλέον οχήματα στη Σουηδία, όπου η αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί σε διαμάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μέλη του σουηδικού συνδικάτου IF Metall είναι σε σύγκρουση με την Tesla εδώ και 6 εβδομάδες και έχουν εξασφαλίσει στήριξη μέσω μίας δευτερεύουσας κινητοποίησης στη Σουηδία, που περιλαμβάνει ταχυδρομικούς υπαλλήλους, λιμενεργάτες και ηλεκτρολόγους. Οι Σουηδοί λιμενεργάτες με τη σειρά τους μπλόκαραν την είσοδο αυτοκινήτων Tesla στη χώρα.

Ο Γιαν Φίλαντσεν, επικεφαλής του συνδικάτου 3F Transport της Δανίας, εξήγησε ότι ο λόγος που στηρίζει τους Σουηδούς εργαζομένους είναι καθώς δίνουν μία υψηλής σημασίας μάχη. «Ο αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων πρέπει να είναι παγκόσμιος. Για αυτό και συμμετέχουμε, για να ενταθεί η πίεση στην Tesla» σημείωσε.  

«Βεβαίως ελπίζουμε ότι σύντομα θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας» συμπλήρωσε.

Η Marie Nilsson, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου IF Metall, δήλωσε στους Financial Times, την περασμένη εβδομάδα, ότι το φημισμένο οικονομικό μοντέλο της Σουηδίας θα μπορούσε να απειληθεί μακροπρόθεσμα εάν επιτραπεί στην Tesla να εξαιρεθεί από τη συλλογική σύμβαση.

Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, απέρριψε τις απεργίες ως «παράλογες». «Διαφωνώ με την ιδέα των συνδικάτων. Απλώς δεν μου αρέσει τίποτα που δημιουργεί μία κατάσταση στην οποία υπάρχουν άρχοντες και δούλοι», δήλωσε σε εκδήλωση των New York Times την περασμένη εβδομάδα.

Η Tesla αρνείται μέχρι στιγμής να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που οδήγησε τους περίπου 120 μηχανικούς της στη Σουηδία σε απεργία στα τέλη Οκτωβρίου. Οι απεργοί δεν ζητούν μισθολογικές αυξήσεις, αλλά το να σεβαστεί η αμερικανική εταιρεία του Μασκ τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.