ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΟΠΩΣ… ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΑΕΙ»

Ξεκάθαρη θέση κατά των καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών και υπέρ των επεμβάσεων της αστυνομίας, αλλά και υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε εκτενή συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ONE.

Ο Νίκος Ανδρουκάκης τάχθηκε κατά των καταλήψεων πανεπιστημιακών σχολών, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Λέω πρώτος ότι δεν μπορεί να γίνονται καταλήψεις και μάλιστα με ισχνές μειοψηφίες χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, υπονομεύοντας και τον αγώνα των ίδιων των φοιτητών για καλύτερη δημόσια παιδεία. Αλλά όχι να θέλουμε να ταυτίσουμε τους λίγους που κάνουν λανθασμένες ενέργειες με ληστές και εγκληματίες».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των επεμβάσεων της αστυνομίας στα πανεπιστημία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες, μπαίνει μέσα η αστυνομία. Εάν υπάρχουν κουκουλοφόροι που εκβίασαν φοιτητές, η πρυτανεία πρέπει να καλέσει την αστυνομία», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία, όπως είπε, «απέτυχε παταγωδώς διότι δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «θεωρώ ότι, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να έχουμε ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, που απευθύνονται στο 90% των μαθητών και των φοιτητών και να υπάρχουν και κάποια μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά μαθητές, οι οποίοι δεν πέτυχαν στις πανελλαδικές και να προσελκύσουν σπουδαστές από το εξωτερικό. Να γίνουν βέβαια με ακαδημαϊκά και γεωγραφικά κριτήρια. Δηλαδή, υψηλού επιπέδου προσφορά γνώσης και με γεωγραφικά κριτήρια γιατί δεν μπορεί να είναι όλα στην Αθήνα».

Συνεργασίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε ένα πρώτο στίγμα σχετικά με την συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Όπως επισήμανε «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα λέμε ως κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, που δεν τους αρέσει το παιχνίδι της μεταγραφολογίας του κ. Μητσοτάκη ή το γεγονός ότι όλα  αποφασίζονται σε μία παρέα στου Μαξίμου, αλλά αντίθετα επιζητούν μία πιο δημοκρατική διακυβέρνηση».

Ωστόσο ήταν για άλλη μια φορά σαφής πώς «συγκόλληση κομμάτων δεν πρόκειται να κάνουμε. Δεν θα κάνω παζάρι είτε κάτω είτε πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά θα ανασυγκροτηθεί με όρους πολιτικούς και νέα πρόσωπα. Αν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές πιστεύουν στο παρασκήνιο ότι συγκολλώντας τα κόμματα θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Γάμος ομόφυλων

Ως προς το νομοσχέδιο για την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια το οποίο προκαλεί αναταράξεις και στους βουλευτές του ΠΑΔΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «η πλειοψηφία τους θα το στηρίξει. Όποια ερωτήματα και όποιες απορίες υπάρχουν, προσπαθούμε με έναν ορθολογικό τρόπο να τις προσεγγίσουμε».

Παράλληλα υποστήριξε πως γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια από τη Νέα Δημοκρατία να μεταβιβάσει το πρόβλημά της στο ΠΑΣΟΚ. «Όταν ήρθε το σύμφωνο συμβίωσης επί ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν 19 από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το ξεχάσαμε; Θα μας κάνουν τώρα μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Και με υπολογισμούς επιχειρούν να κρύψουν ότι ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Βορίδης, μιλά για αντισυνταγματικότητα του νόμου; Έγινε υπουργικό συμβούλιο, έφερε το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός αλλά το δεξί του χέρι μιλά για αντισυνταγματικό νόμο και τάσσεται κατά ο πρώην πρωθυπουργός. Εδώ μιλάμε για έναν παραλογισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εξοπλισμοί

Για το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F35, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρέπει να αγοράσουμε κάποιους ακριβούς εξοπλισμούς για να είμαστε μία χώρα με ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, ιδιαίτερα όταν γειτονεύουμε με έναν τέτοιο ταραξία.

Ωστόσο υπογράμμισε: «Επιτέλους, πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση στην Ελλάδα. Μέχρι πού φτάνει το χέρι μας δημοσιονομικά; Ψηφίσαμε τη συμφωνία με τους Γάλλους, στηρίξαμε τις συμφωνίες ενίσχυσης της άμυνας της χώρας με τις ΗΠΑ. Αλλά πρέπει να γίνει μία συζήτηση για το τι και πόσο χρειαζόμαστε και αν τελικά θα υπάρχει συνεχώς η φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία επειδή η Τουρκία θέλει να γίνει μία περιφερειακή δύναμη, θα την ακολουθούμε κατά πόδας θυσιάζοντας δισεκατομμύρια από το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές της χώρας».