ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΦΡΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ και την πυροδότηση του κινήματος Black Lives Matter, ένας ακόμα άνθρωπος σκοτώθηκε στα χέρια Αμερικανών αστυνομικών με τελευταίες λέξεις στα χείλη: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το τελευταίο περιστατικό είναι άλλος ένας θάνατος στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άλλου μαύρου άνδρα υπό αστυνομική επιτήρηση, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε το κίνημα Black Lives Matter το 2020.

Ο Φρανκ Τάισον συνελήφθη από δύο αστυνομικούς μετά από τροχαίο ατύχημα στο Οχάιο το βράδυ της 18ης Απριλίου.

Στο βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη σύλληψη και να φωνάζει: «Προσπαθούν να με σκοτώσουν» και «καλέστε τον σερίφη».

Έλεγε επανειλημμένα ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, αφού οι αστυνομικοί τον είχαν ακινητοποιήσει και ο ένας είχε γονατίσει στην πλάτη του. Κατέληξε πέντε λεπτά μετά, με τις χειροπέδες στα χέρια. Το ασθενοφόρο έφτασε λίγο αργότερα αλλά ο Τάισον είχε ήδη πεθάνει.

Τα πλάνα δείχνουν αστυνομικούς να ψάχνουν το πορτοφόλι του για ταυτότητα. Ο ένας ελέγχει τον σφυγμό του και ρώτησε ξανά αν ο Τάισον είχε σφυγμό, αφού δεν τους απάντησε. Αρχίζουν να εφαρμόζουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες της ανταποκρίθηκαν σε κλήση για ατύχημα με αυτοκίνητο και ακολούθησαν τον θύμα σε μπαρ όπου φέρεται να διέφυγε από τη σκηνή. 
  
Μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Φρανκ είχε αποφυλακιστεί μετά από 24 χρόνια φυλάκισης, δήλωσε η ανιψιά του.