ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: «Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Ακόμα περισσότερα όπλα για το Κίεβο ζητά ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Με νωπή την έγκριση του αμερικανικού νομοσχεδίου βοήθειας σχεδόν 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει πως «δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία» τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι Δυτικοί θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

«Τους τελευταίους μήνες, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν παρείχαν την υποστήριξη» που είχαν υποσχεθεί, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στο Βερολίνο για τις διατλαντικές σχέσεις. «Όμως δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία, καθώς ισχυρότερη υποστήριξη είναι καθ’ οδόν. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πραγματικές παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, και να το πράξουμε γρήγορα», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ έρχονται σε μια χρονική συγκυρία που ο ρωσικός στρατός έχει κυριαρχήσει στο μέτωπο του πολέμου. Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει επικρίνει τη στάση των μελών της Συμμαχίας και στο πρόσφατο παρελθόν, σχετικά με τη βοήθεια που (δεν) παρέχουν) στην Ουκρανία.

Οι χώρες – μέλη της ατλαντικής συμμαχίας «δεν προμηθεύουν με αρκετά πυρομαχικά την Ουκρανία κι αυτό έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης καθημερινά. Αυτή είναι τεράστια πρόκληση κι ένας από τους λόγους εξαιτίας των οποίων οι Ρώσοι μπόρεσαν να κάνουν κάποιες προελάσεις στο πεδίο της μάχης. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη πρέπει να κάνουν περισσότερα και χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις», δήλωσε πριν από περίπου έναν μήνα ο Στόλτενμπεργκ. 

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες –παρά τις όποιες διαψεύσεις– η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η ισπανική, η ολλανδική και η σουηδική πιέζονται αφόρητα να διαθέσουν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε, μετά την τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, ότι «σύντομα θα ανακοινωθούν» νέες δεσμεύσεις για προμήθειες αεράμυνας από τα κράτη-μέλη.