ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Λίγες ώρες αφότου η αστυνομία επενέβη και διέλυσε κατάληψη στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι την Πέμπτη, ομάδα περίπου 70 φοιτητών προχώρησε σε νέα κατάληψη κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης. Τα αιτήματα των φοιτητών είναι ίδια με αυτά των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ, που διαμαρτύρονται εδώ και μέρες ενάντια στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτούν «σαφή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ».

Η κατάληψη από τους πρώτους 50-70 φοιτητές, έπειτα από συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου, έγινε στο κτίριο της οδού Σεν Γκιγιόμ ενώ αργά τη νύχτα δεκάδες άλλοι εθεάθησαν να φέρνουν κλινοσκεπάσματα και φαγητό για όσους θα έμεναν μέσα τη νύχτα.

Το σύνθημα που επικρατεί είναι ότι «Ακόμα κι αν η Σχολή μας (Sciences-Po) δεν το θέλει, είμαστε εκεί. Για την τιμή της Παλαιστίνης και όλων όσων δολοφονούνται».

Η επιτροπή των φοιτητών με ανακοίνωσή της καλεί σε «τη σαφή καταδίκη των ενεργειών του Ισραήλ από το Sciences-Po» και «να δοθεί τέλος στις συνεργασίες  με όλους τους «θεσμούς ή οντότητες» που είναι συνένοχοι «στη συστημική καταπίεση του παλαιστινιακού λαού». Ζητεί επίσης να σταματήσει «η καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών φωνών στην πανεπιστημιούπολη».

Την Τετάρτη, μερικές δεκάδες φοιτητές κατέλαβαν το υπαίθριο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης στήνοντας σκηνές, ωστόσο διαλύθηκε από την αστυνομία, με τη διοίκηση του πανεπιστημίου να υποστηρίζει ότι «μετά από συζητήσεις με τη διοίκηση του Sciences-Po, οι περισσότεροι συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις», αλλά «μια μικρή ομάδα φοιτητών αρνήθηκε και αποφασίστηκε ότι η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση του χώρου». Υποστήριξε πάντως ότι όλο αυτό έγινε ειρηνικά και δεν έγιναν προσαγωγές.

Οι φοιτητές της Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σορβόνης έχουν επηρεαστεί από τις κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής ομάδας στη σχολή, Sciences-Po Palestine, Ισάμ, «υπάρχει ένα κοινό πτυχίο ανάμεσα στο Sciences-Po και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Έχουμε συμφοιτητές εκεί, συνεπώς επικοινωνούμε». Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε συντονισμένοι και στην ίδια γραμμή με τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο».