Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Μαξίμου, για τα θέματα των αγροτών, που έχουν κλείσει τις εθνικές οδούς – και – στην Θεσσαλία. Αν και η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν επιδιώκει την ένταση, ήδη έχει στείλει τα ΜΑΤ σε συγκεντρώσεις αγροτών που επιχείρησαν να κλείσουν δρόμους.
Στην σύσκεψη δεν συζητήθηκαν όμως μόνο ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης. Έγινε συνολική επισκόπηση όλων των ζητημάτων των εμπλεκομένων υπουργείων, όπως κόστους παραγωγής και ενεργειακού κόστους, υποδομών και κρατικής αρωγής.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος.
Κυβερνητικές πηγές επικαλούνται 19 μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το 2019 για τους αγρότες, όπως η μείωση της φορολογίας ειδικά για τους αγρότες που συγκροτούν συνεταιρισμούς, η ενεργοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ του πετρελαίου και η ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ με 400 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα τη μία εφάπαξ πληρωμή αποζημιώσεων.
Τα αιτήματα των αγροτών
Οι αγρότες που μετέχουν στις κινητοποιήσεις ζητούν μία σειρά από μέτρα από την κυβέρνηση και ειδικότερα:
- Αφορολόγητο πετρέλαιο.
- Πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh.
- Επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
- Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
- Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.
- Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
- Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία.
- Thessaly Pass: Αγροτικών εφοδίων, Ζωοτροφών,Ζάχαρης για μελισσοκόμους
- Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
- Κόστος παραγωγής: Net metering, Ενεργειακό κόστος
- Άμεση αποκατάσταση για κατεστραμμένα γεφύρια, δρόμους, φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, αγροτική οδοποιία, έργα αναδασμών κ.α.
- Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τον Daniel από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.
- Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών – ατυχημάτων των αγροτών.
- Κρατική Αρωγή για ακραία καιρικά φαινόμενα
- Έργα αγροτικής οδοποιίας
- Άδεια λαϊκών αγορών κατ εξαίρεση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
ΕΛΓΑ
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση φέρνει σε διαβούλευση νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Στο νέο κανονισμό, τον πρώτο μετά από 20 χρόνια, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες, για την κάλυψη ζημίας σε τμήματα που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει. Από την κυβέρνηση τονίζουν ωστόσο ότι δεν θα χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του.
Προχωρά επίσης διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ.
Από την κυβέρνηση τονίζουν επίσης ότι απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους.
Αναφέρουν επιπλέον ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαική Ένωση και την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώθηκε ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προυπολογισμού του ΕΛΓΑ. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν βρέθηκαν χρήματα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά αντίθετα φέρεται να αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων σε ποσοστό 35%.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Υπενθυμίζεται δε ότι στις αρχές του έτους ο κ.Αυγενάκης εξώθησε σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ με αφορμή τις κουτσουρεμένες πληρωμές της βασικής ενίσχυσης για το 2023 που έλαβαν οι αγρότες της χώρας.
“Τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης είναι πολλά και για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν και από τον Συνήγορο του Πολίτη και ελέγχονται και από ορκωτούς λογιστές, αλλά και από τη Δικαιοσύνη. Αφήνουμε πίσω μας αυτήν την περίοδο λαθών και αδιαφάνειας”, δηλώνουν από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζουν ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης με τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ. Σε όσα βρεθούν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα να πληρωθούν. Όπως, επίσης, πρέπει να πληρωθούν και οι δικαιούχοι που έχουν δικαιωθεί τελεσιδίκως από τη Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, σημειώνουν ότι εφέτος πληρώθηκαν περί τα 236 εκατ. ευρώ λιγότερα στη βασική ενίσχυση καθώς με βάση τις συμφωνίες που είχαν γίνει για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, δηλαδή σε χρηματοδοτήσεις υποδομών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.
Ωστόσο, και στην κατανομή του υπολοίπου ποσού η απελθούσα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε λάθη. “Εξ αυτού του λόγου απομακρύναμε τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού, ενώ υπάρχει ανησυχία γιατί υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στον παραγωγό για το τι τελικά δικαιούται”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.