ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, την ώρα που οι διαθέσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη προκαλέσει τη σφοδρές αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, που εκφράστηκαν με καταλήψεις στις σχολές, καθώς και με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μία σύνοδος που ζήτησε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τη στιγμή που το Μαξίμου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς υπάρχει αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης, εξαιτίας της κυβερνητικής εμμονής για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι κυβερνητικές διαθέσεις έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου, που εκφράστηκαν με καταλήψεις στις σχολές, καθώς και με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, στο οποίο φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η διαδήλωση στην Αθήνα ήταν πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, ενώ το κύμα των καταλήψεων εξελίσσεται σε τσουνάμι, παρά την κατασυκοφάντησή του από Ν.Δ. και καθεστωτικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, μια ημέρα μετά, μπήκαν στο στόχαστρο τόσο οι φοιτητές, όσο και οι πρυτανικές αρχές. Την Παρασκευή, λοιπόν, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα Πανεπιστήμια, στην οποία θα εξεταστούν (και) ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων. 

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε ωμό εκβιασμό (απειλώντας με κόψιμο της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων) προς τις πρυτανικές αρχές, εάν δεν προχωρήσει το θέμα της ηλεκτρονικής διαδικασίας των εξετάσεων στις σχολές και παράλληλα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Κουνώντας το δάχτυλο προς τις πρυτανικές αρχές, ο Άδ. Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάποιος πρύτανης διαφωνήσει με την ηλεκτρονική διαδικασία των εξετάσεων των μαθημάτων και ταυτόχρονα αρνηθεί να φέρει την αστυνομία στο πανεπιστήμιο για να λυθεί η κατάληψη, δηλαδή το να μην πάρει μέτρα ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, εκεί θα μπορούσε το υπουργείο Παιδείας να διερευνήσει άλλους τρόπους, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης στο πανεπιστήμιο».