ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΚΗΔΕΙΑ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Ραντεβού για την ερχόμενη Κυριακή δίνουν πολίτες και συλλογικότητες που διαμαρτύρονται για την τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας, μετά την πολύ επιτυχημένη συμβολική κινητοποίηση με την «κηδεία» του Μεταξουργείου. Το νέο ραντεβού δίνεται την Κυριακή 4/2  στη συνάντηση γειτονιών που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Δυναμό» στην οδό Παραμυθίας 28-30.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Δημόσιο Σήμα, (Πλαταιών και Λεωνίδου) και πραγματοποίησαν πορεία στη γειτονιά ενάντια στον εξευγενισμό (genrtification) της περιοχής και την “επέλαση” του Airbnb, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων στα ύψη.

Η γοητεία μιας εναλλακτικής κουλτούρας σε γειτονιές όπως ο Κεραμεικός-Μεταξουργείο και τα Εξάρχεια άνοιξε άθελά της την όρεξη στους επενδυτές και δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα νέων επισκεπτών τουριστών. Αυτό το κύμα ωφέλησε την τουριστική βιομηχανία και πλατφόρμες όπως το Airbnb εκτοπίζοντας παράλληλα τους ίδιους τους κατοίκους – κυρίως τα κατώτερα και μεσαία κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Το ανέβασμα των ενοικίων στις γειτονιές μας, μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, αναζητώντας καταφύγιο στα περίχωρα της πόλης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Επιτροπή Μαχαλά Μεταξουργείου”, που καλούσε στην σημερινή κινητοποίηση.