Al Jazeera correspondent, Wael Al-Dahdouh attends the funeral of his wife and children, who the network said were killed in an Israeli air strike, in central Gaza Strip, in this still image taken from a video obtained by Reuters on October 26, 2023. AL JAZEERA via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΝΩΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ…

Ατελέσφορες καταλήγουν και πάλι, οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού, που αναβλήθηκε επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα. Διαπραγματεύσεις όπου αφορούν τα «επείγοντα μέτρα» που πρέπει να ληφθούν, για να επιτραπεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Να σημειωθεί πως οι νεκροί στην Λωρίδα της γάζας, έχουν ξεπεράσει του 20.000 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «μπορεί» εντέλει να στηρίξει το κείμενο στο τραπέζι, πρόσθεσε το πρακτορείο. Στο Συμβούλιο, που επικρίνεται από πολλές πλευρές για την απραξία του, διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα για το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αρχικά προβλεπόταν η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, όμως αναβλήθηκε τέσσερις φορές, ιδίως την Τετάρτη, κατόπιν αξίωσης των ΗΠΑ, οι οποίες πρόβαλαν το βέτο τους την 8η Δεκεμβρίου καταρρίπτοντας προηγούμενο σχέδιο απόφασης, που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, το ΣΑ δεν κατάφερε να σπάσει τη σιωπή του παρά μια και μόνη φορά, με την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου που καλούσε απλά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών. Σε δυο μήνες, απορρίφθηκαν άλλα πέντε σχέδια απόφασης, τα δύο εξαιτίας των αμερικανικών βέτο, πιο πρόσφατα την 8η Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τότε την υιοθέτηση από το ΣΑ απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το Ισραήλ χαρακτήριζε απαράδεκτο το κείμενο εκείνο.