ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ… ΤΡΙΩΝ «ΠΑΣΟΚ»

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων σε μεγάλη απόσταση πάντως, από τη ΝΔ. Τα άλλα δύο μορφώματα που κινούνται στην ίδια πολιτική κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, δίνουν την μεταξύ τους μάχη για να συγκρατήσουν ή αντίθετα να αποσπάσουν ψηφοφόρους το ένα από το άλλο. Ενα ποσοστό 8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετακινείται προς το κόμμα Χαρίτση – Αχτσιόγλου. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τον κύριο όγκο των δημοσκοπικών του δυνάμεων αλλά πάντως κάτω από το ΠΑΣΟΚ (από 1 έως 2,5 μονάδες) ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να πιάνει το όριο του 3%.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις λοιπόν, στο τέλος μίας κατά τα άλλα εκλογικής χρονιάς, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Μία για λογαριασμό του Σκάι, από την εταιρεία Pulse, και η δεύτερη για λογαριασμό του Mega από την εταιρεία Metron Analysis. Η ακρίβεια από ότι φαίνεται – και στις δύο δημοσκοπήσεις – παραμένει και σήμερα, το κυρίαρχο πρόβλημα για την κοινωνία, που δυσκολεύεται καθημερινά να ανταπεξέλθει.

Παγιώνεται σε ποσοστά μεταξύ 11% και 13% η ελληνική ακροδεξιά (Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες) ενώ οι ακροδεξιές κορώνες Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη φαίνεται να συγκρατούν αρκετούς ψηφοφόρους αυτών των αντιλήψεων στη δημοσκοπική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία:

Metron Analysis

Στις 22 μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ για το μήνα Δεκέμβριο, καθώς το ΠΑΣΟΚ παρέμεινε σταθερό στην εκτίμηση ψήφου με 15%, ενώ η ΝΔ έπεσε στο 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14%.

Από μισή μονάδα κερδίζουν Ελληνική Λύση και «Νίκη», ενώ πτώση μίας μονάδας κατέγραψε το ΜεΡΑ25, που μένει στο 2,5%, όπως και η Νέα Αριστερά των αποσχισθέντων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ ,ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η «Νίκη».

Η ακρίβεια χτυπά όλους τους πολίτες με το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις Γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος.

Ψηλά είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό

Pulse

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υπεροχή έναντι των αντιπάλων τους, ενώ, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι τρίτος.

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει θέσει η κυβέρνηση στο δημόσιο βήμα, δηλαδή την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.

Διχογνωμία εμφανίζει και στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων και στο ερώτημα σχετικά με την αναγνώριση παιδιών από γονείς του ιδίου φύλλου, με το 42% να συμφωνεί ή να μην έχει πρόβλημα και με το 47% να δηλώνει διαφωνία

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την οπαδική βία, το 54% δηλώνει ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση – αλλά το 43% αναφέρει ότι «χρειάζονται κάποιες διορθώσεις» , ενώ μόνον το 34% λέει ότι τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση

Η ακρίβεια καίει του πολίτες και παραμένει το νούμερο 1 πρόβλημα, με με το 50% να αναφέρει ότι προβληματίζεται για την αγορά τροφίμων και το 28% για το ηλεκτρικό ρεύμα.