ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ, ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αριστερός…εμφύλιος που ξέσπασε, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, μετά την σιωπή Κασσελάκη, το βέτο από τον Τεμπονέρα και το άγχος της Νέας Αριστεράς, είναι κάποια στοιχεία, από το νέο πεδίο (μετά τα εξοπλιστικά κανδήλια) διαφωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ από τα πιο…αριστερά του, για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Δύο τάσεις με το… «καλησπέρα» στον  ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην νομοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το άρθρο 16, αλλά και ο δημόσιος χαρακτήρας των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελούσαν μέχρι πρότινος, “κόκκινο πανί” της Κουμουνδούρου επί προεδρίας, Αλέξη Τσίπρα.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του για το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης την ημέρα των κυβερνητικών εξαγγελιών, αν και παρενέβη από το Παρίσι, μόνο για το θέμα των μεταναστών- εργατών γης, εγκαλώντας τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Να σημειωθεί πως, ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης, έργων και υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωσε πως, «το κρίσιμο δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ, αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας» . Συνεχίζοντας πως «ακούμε τα κελεύσματα της εποχής και υπάρχει έλλειμμα από την πλευρά της κυβέρνησης που διοικεί τα τελευταία 4-5 χρόνια καθώς δεν έχει προνοήσει να συνδέσει την πραγματική οικονομία με τα υφιστάμενα κρατικά πανεπιστήμια που είναι και εξόχως ανταγωνιστικά στην Ευρώπη», καταλήγοντας πως «Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου», αναφερόμενος πάντα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, στην Παιδεία και ειδικά, στα Ελληνικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Τέλος, «κόκκινη γραμμή» επί του θέματος “τράβηξε” άμεσα, ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να το πούμε απλά και κατανοητά. Τα ιδιωτικά ή μη κρατικά πανεπιστήμια σημαίνουν δίδακτρα. Σημαίνει ότι μόνο ο έχων σπουδάζει στα πανεπιστήμια του ενός ορόφου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτηση του ο κ. Τεμπονέρας.