ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Η χερσαία, θαλάσσια και εναέρια επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει πρωτόγνωρης έκτασης αναταραχή και καταστροφές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), επικαλούμενο στοιχεία από το παλαιστινιακό υπουργείο δημοσίων έργων και στέγασης, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις κατέστρεψαν πάνω από 41.000 οικιστικές μονάδες και προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 222.000. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον το 45% των κατοικιών στη Γάζα έχει αναφερθεί ότι έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Η ανεξάρτητη διασταύρωση των στοιχείων αυτών δεν κατέστη δυνατή, αλλά δημοσιογράφοι του Reuters στη Γάζα υποστηρίζουν ότι η καταστροφή είναι μεγάλης κλίμακας. Ισραηλινός δημοσιογράφος, τον οποίο πήγε ο ισραηλινός στρατός να δει την πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας, ανέφερε στις 12 Νοεμβρίου ότι «μετά βίας παραμένει όρθιο έστω ένα κατοικήσιμο κτίριο». Πάνω από 52.000 άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από τιν πόλεμο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε έκθεση στις 15 Νοεμβρίου, η OCHA ανέφερε ότι 279 εκπαιδευτικές μονάδες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές, πάνω από το 51% του συνόλου, με κανέναν από τους 625.000 μαθητές της Γάζας να μην έχει πρόσβαση σε εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, στις 16 Νοεμβρίου, μόνο εννέα από τα 35 νοσοκομεία του θύλακα στη Γάζα λειτουργούσαν μερικώς. Τα υπόλοιπα ανέστειλαν επισήμως τις ιατρικές τους υπηρεσίες.

Η OCHA δήλωσε ότι 55 ασθενοφόρα στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ κρίσιμες ελλείψεις έχουν αναφερθεί σε φάρμακα και προϊόντα αίματος.

Το ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα είναι «εντελώς εκτός λειτουργίας», λέει ο διευθυντής του στο Al Jazeera, καθώς οι γιατροί περιθάλπουν ασθενείς που δεν μπόρεσαν να λάβουν φροντίδα στο νοσοκομείο al-Shifa.

Την ίδια ώρα, μετά τα νοσοκομεία της Γάζας, το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο του στρατού του και εκείνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Όπως μεταδίδει το Aljazeera, δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να περικυκλώνουν το συγκρότημα του νοσοκομείου Ibn Sina στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον εννέα τραυματίστηκαν μετά την εμφάνιση ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, το 70% των ανθρώπων στη νότια Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα του θύλακα λειτουργεί στο 5% της δυναμικότητάς της, δήλωσε η UNRWA, ενώ οι δύο αγωγοί ύδατος από το Ισραήλ λειτουργούν. Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, η μονάδα αφαλάτωσης και ο ισραηλινός αγωγός δεν λειτουργούν.

Οι περισσότερες από τις 65 αντλίες λυμάτων στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας, δήλωσε η OCHA, ενώ σε κάποιες περιοχές υπάρχει διαρροή λυμάτων στους δρόμους.

Πάνω από 11.500 οι νεκροί

Στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 11.500 Παλαιστίνιοι, τα δύο τρίτα από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Εξάλλου από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε τουλάχιστον «πέντε τρομοκράτες» στη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, ενώ η Χαμάς έκανε λόγο για τον θάνατο τριών μαχητών της «στη μάχη του Κατακλυσμού του αλ Άκσα στη Τζενίν».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από την πλευρά του ανακοίνωσε «τρεις νεκρούς και 15 τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε κρίσιμη κατάσταση».

«Κατακλυσμός αλ Άκσα» είναι το όνομα που έχει δώσει η Χαμάς στην αιματηρή της επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχει αυξήσει και τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, κυρίως στη Τζενίν και τον καταυλισμό προσφύγων που υπάρχει εκεί.

Προειδοποιήσεις του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.