ΦΟΝΙΚΟΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες Σάββατο νέους πολύνεκρους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ο ένας από τους οποίους προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων μέσα σε σχολείο όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα σκότωσαν μέλος της Χεζμπολά σε επιδρομή drone στον γειτονικό Λίβανο.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανέφερε πως η αεροπορία του στοχοποίησε «πολλούς τρομοκράτες» στον «τομέα του σχολείου αλ Τζαούνι» της Νουσέιρατ (κεντρικά), το οποίο διαχειρίζεται ο ΟΗΕ και στο οποίο έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι. «Η τοποθεσία αυτή χρησιμοποιείτο για να κρύβονται όπλα και ως επιχειρησιακή υποδομή από όπου διεξάγονταν επιθέσεις εναντίον (ισραηλινών) στρατιωτικών», υποστήριξε.

Η κυβέρνηση της Χαμάς κατήγγειλε την «φρικιαστική σφαγή», αναφερόμενη στον βομβαρδισμό στο σχολείο αλ Τζαούνι, κάνοντας λόγο για άλλους 50 τραυματίες που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο σχολείο βρίσκονται 7.000 εκτοπισμένοι.

Η επίθεση κατά του σχολείου σημαίνει ότι δεν υπάρχει τόπος εντός του θύλακα που να είναι ασφαλής για τις οικογένειες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο, δηλώνει σε ανακοίνωσή του.

Ο Αλ-Νουσεϊράτ είναι ένας από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας και έγινε σήμερα στόχος σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Νωρίτερα, σε αεροπορική επιδρομή κατά κατοικίας στον καταυλισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άνθρωποι και πολλοί τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Στον ημερήσιο απολογισμό των θυμάτων του εννεάμηνου πολέμου, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα κατά τις τελευταίες 24 ώρες και 100 τραυματίσθηκαν.

Μεταξύ των νεκρών διαφορετικών επιθέσεων περιλαμβάνονται 5 παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, ανεβάζοντας σε 158 τους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί στην Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία μέσων ενημέρωσης της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσεσήμερα έναν νέο απολογισμό 38.153 νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ πριν από εννέα μήνες.

Νέες συνομιλίες

Με αυτό το φόντο, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς πλησιάζει στον ορίζοντα η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια του Κογκρέσου την 24η Ιουλίου.

Μετά τις συνομιλίες της Παρασκευής στη Ντόχα του επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Δαυίδ Μπαρνέα, ομάδα θα συνεχίσει «την επόμενη εβδομάδα» τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, ανακοίνωσε το γραφείο του κ. Νετανιάχου.

Έκανε λόγο για συνεχιζόμενες «αποκλίσεις» με τη Χαμάς, η οποία από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε νέες «ιδέες».

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ προσκρούουν ως τώρα στις ασυμβίβαστες αξιώσεις που προβάλλουν οι δυο πλευρές.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων· η Χαμάς αξιώνει από την πλευρά της οριστική κατάπαυση του πυρός κι αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο προτού κλειστεί συμφωνία.