ΒΟΛΙΒΙΑ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΟΥΝΙΓΑ

Η βολιβιανή αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, ο οποίος κατηγορείται για «απόπειρα πραξικοπήματος». Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον του στρατηγού Σούνιγα ως επικεφαλής της καταγγελλόμενης «απόπειρας πραξικοπήματος» στη Βολιβία.

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Σούνιγα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα. Οι εξελίξεις ήρθαν μια ημέρα μετά την αποπομπή του επικεφαλής του στρατού,  Χοσέ Ζουνίγκα, ο οποίος είχε ανακοινώσει πως δεν θα επιτρέψει νέα κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS).

Από την Τρίτη 25/6, κυκλοφορούσαν σενάρια, σύμφωνα με τις οποίες ο στρατηγός Σουνίγα, που βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Νοέμβριο του 2022, ενδέχεται να αποπεμφθεί. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σουνίγα είχε δηλώσει ότι θα συλλάβει τον Μοράλες, αν προσπαθήσει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2025. «Δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος αυτής της χώρας», είχε τονίσει ο στρατηγός. Οι στρατιωτικοί «είναι ο ένοπλος βραχίονας της χώρας και θα υπερασπιστούμε το Σύνταγμα με κάθε κόστος», είχε προσθέσει.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν την Τετάρτη 26/6, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μια πραγματική δημοκρατία. Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια», υποστήριξε. 

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Σούνιγα στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας. Οι στρατιωτικές δυνάμεις που περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο της Βολιβίας άρχισαν να αποχωρούν από την περιοχή.

Στους δρόμους για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας οι Βολιβιανοί

Χιλιάδες υποστηρικτές της Δημοκρατίας βγήκαν στους δρόμους, «κυνήγησαν» τους πραξικοπηματίες και διαδήλωσαν ενάντια σε όσους προσπάθησαν να καταλύσουν το πολίτευμα. Οι πολίτες έσπευσαν προς το προεδρικό μέγαρο και ο πρόεδρος Λουίς Άρσε απευθύνθηκε στο δημοκρατικό κοινό. 

«Χαιρετίζουμε και εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλο τον βολιβιανό λαό, που βγήκε στους δρόμους και εκφράστηκε, απορρίπτοντας την απόπειρα πραξικοπήματος, που το μόνο που κάνει είναι να βλάψει την εικόνα της Βολιβιανής δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και δημιουργεί περιττή αβεβαιότητα σε στιγμές που οι Βολιβιανοί πρέπει να εργαστούν για να προχωρήσουν η χώρα. Η δημοκρατία θα κερδίζει πάντα! Ευχαριστώ πολύ τους Βολιβιανούς», έγραψε ο πρόεδρος Άρσε στο X. 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Λουίς Άρσε απηύθυνε κάλεσμα προς τον λαό της Βολιβίας καταγγέλλοντας «παράτυπες κινητοποιήσεις ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού», ενώ προχώρησε σε έκκληση να «γίνει σεβαστή η Δημοκρατία».

Ο Έβο Μοράλες, του οποίου οι δρόμοι έχουν χωρίσει δημόσια με τον ‘Αρσε, καθώς είναι πλέον αντίπαλοι ενόψει των εκλογών του 2025, δήλωσε ότι οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία. Κατηγόρησε τον Ζουνίγκα ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας απευθύνοντας επίσης έκκληση για αποκλεισμό των δρόμων. «Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Μοράλες. Ο Μοράλες διεκδικεί το χρίσμα του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) για να είναι υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές, ενώ ο Άρσε ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Οι ηγέτες της Χιλής, του Ισημερινού, του Περού, του Μεξικού και της Κολομβίας ζήτησαν να γίνει σεβαστή η δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα έγραψε στο Χ: «Λατρεύω τη δημοκρατία και επιθυμώ να επικρατήσει σε όλη τη Λατινική Αμερική».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε μια απόπειρα «πραξικοπήματος στη Βολιβία», οργανωμένη «από την άκρα δεξιά μαζί με έναν προδότη στρατιωτικό».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά ανήσυχος» και οι ΗΠΑ επεσήμαναν ότι παρακολουθούν «στενά» την κατάσταση και ζήτησαν να επικρατήσει ηρεμία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.