ΕΒΡΟΣ: “ΦΥΤΕΥΟΥΝ” ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Η Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει ότι γερμανική εταιρεία υπέβαλε μελέτη για εγκαταστήσει 41 ανεμογεννήτριες στον Έβρο.

Η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για εγκαταστήσει 41 ανεμογεννήτριες σε μια ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας περιοχή στον Έβρο, προκαλώντας την οργή περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Για περιβαλλοντικό έγκλημα καλυμμένο με τον «πράσινο» μανδύα των ανεμογεννητριών κάνει λόγο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι γερμανική εταιρεία υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών στην παραποτάμια περιοχή του Έβρου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το σχέδιο αυτό αφορά τον πολύπαθο Έβρο, ενώ αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνει η κοιλάδα του ποταμού Έβρου και ειδικότερα η παραποτάμια περιοχή ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα: του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, σε αυτή τη θέση, η οποία αποτελεί γνωστότατο και εξαιρετικά μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό πέρασμα για τα πουλιά, η γερμανική εταιρεία WPD υπέβαλε μελέτη για την εγκατάσταση 41 ανεμογεννητριών (α/γ).

Το καθεστώς και η ιδιαίτερη σημασία της περιοχής που έχει επιλεγεί για να τοποθετούν από τη γερμανική εταιρεία 41 ανεμογεννήτριες είναι γνωστό καθώς η Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ – περιοχή Natura 2000) Δέλτα Έβρου αποτελεί θεσμοθετημένο μεταναστευτικό πέρασμα – στενωπός και είναι απορίας άξιο πώς «η  Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου «συμπεραίνει» ότι με την τοποθέτηση συστήματος αποτροπής πρόσκρουσης (ορθότερα: εκδίωξης) πουλιών, όλα θα είναι “μέλι-γάλα”!».

Όπως σημειώνεται, χαρτογραφική αποτύπωση αναδεικνύει με μελανά χρώματα το φράγμα ανεμογεννητριών που θα δημιουργηθεί πάνω στο μεταναστευτικό διάδρομο, ειδικότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε «τριγωνάκι» είναι μία ανεμογεννήτρια συνολικού ύψους 200 μ. και με διάμετρο πτερωτής 155 μ.!

Μπορεί να είναι εικόνα ‎χάρτης και ‎κείμενο που λέει “‎G ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΟ nAΡKΟ ΔΑΣΟΥΣ ΔΑΣΟΥΣΔΑΔΙΑΣ ΔΑΔΙΑΣ ΑΣΠΗΕ ΑΛΑΤΟΡΡΑΧΗ (αδειοδοτημένος) ΑΣΠΕ ΚΑΤΩ ΛΙΜΝΕΣ- ΜΑΚΡΥΛΟΦΟΣ- ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ- ΚΟΥΝΙΑ (υπό αδειοδότηση) EONIKO ΕΟΝΙΚΟΠΑΡΚΟ ΠAPKO ΔΕΛTΑ ΔΕΛΤΑΕΒΡΟΥ EBPOY Image 2024 Airbus Image 2024M 24Ma anologies Imager@2024CNES/Arbus ונאפת Image 2024 CNES Arbus‎”‎‎

Παράλληλα, η ΕΟΕ, επισημαίνει από την ίδια τη μελέτη του έργου και τις καταγραφές που έγιναν κατά τις εργασίες πεδίου για την ορνιθοπανίδα στην περιοχή έρευνας του ΑΣΠΗΕ, «βγάζουν μάτι» οι εξής αριθμοί:

2.200 (!!!) Κύκνοι (συνολικά και από τα τρία είδη – Αγριόκυκνος Νανόκυκνος, Βουβόκυκνος) κατά τους χειμερινούς μήνες.

2.250 Λευκοπελαργοί και 500 Μαυροπελαργοί, κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

600 Καλαμόκιρκοι, 260 Σαΐνια, 30 Μαυρόγυπες, 210 Φιδαετοί, 75 Κραυγαετοί και πολλά ακόμα αρπακτικά πουλιά.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος από τις σωρευτικές επιπτώσεις των αιολικών σταθμών παραμένει υψηλός σε πολλές περιοχές της Θράκης, και ενώ ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί οι επιπτώσεις της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς στους πληθυσμούς των σπάνιων αρπακτικών πουλιών, για πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Στην κοινή υπουργική απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου που ισχύει από το 2006, είναι σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών. Όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.