Ο ΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε, απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός, θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ. Όταν δήλωσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, τα δύο τρίτα των εταίρων του ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί στο πλευρό του Ρούτε.

Μετά την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε, αφού ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Ιωχάνις απέσυρε την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει το Politico, η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, σε μία κρίσιμη περίοδο, αλλά οι παρατηρητές θεωρούν ότι ο Ρούτε έχει την ικανότητα να συνάπτει συμφωνίες με πολιτικούς από διαφορετικά υπόβαθρα. Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι: «Μου αρέσει αυτός ο τύπος!».

Η επιβεβαίωση του Μαρκ Ρούτε σημαίνει επίσης ότι το ζήτημα της διαδοχής έχει ξεκαθαριστεί πριν από τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας. Η επιλογή δίνει τέλος στη διαδικασία κατά την οποία παρατάθηκε η θητεία του νυν Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ τέσσερις φορές.

Όπως ενημερώνει το Politico, ο Μαρκ Ρούτε έχει επικριθεί από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ότι δεν ήταν αρκετά ενεργός στην αναζήτηση υποστήριξης πριν από το 2014 για το έργο του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας.

Ο Ρούτε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απέτυχε διαρκώς να ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της 14χρονης πρωθυπουργίας του, αν και αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει τον στόχο τις αύξησης των εξοπλισμών φέτος, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.