ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΑΛΟΣ, ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Πέθανε τη Τρίτη18/6, ο Γιώργος Τσάκαλος,  συνδημιουργός του βιβλιοπωλείου Ναυτίλος στα Εξάρχεια, σε ηλικία 64 ετών. 

Ο Γιώργος Τσάκαλος ταλαιπωρήθηκε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια, είχε για λίγο χαθεί και τελευταία είχε επανέλθει.

Ο Γ.Τσάκαλος με τον Βασίλη Χατζηιακώβου και τον Ηλία Λάγιο είχαν πρωτοανοίξει το βιβλιοπωλείο “Παρουσία” το 1987. Μετά ο Γ.Τσάκαλος βρέθηκε το 2000 στην Χαριλάου Τρικούπη όπου και ήταν ο “Ναυτίλος”’

Το βιβλιοπωλείο «Ναυτίλος» άνοιξε πρώτη φορά το 2000, μετρώντας πλέον 24 χρόνια λειτουργίας. Ισότιμοι μέτοχοι ήταν ο Γιώργος Τσάκαλος, ο Κώστας Χριστόπουλος και ο Δημήτρης Πιπίνης, στήνοντας το πιο ζεστό βιβλιοπωλείο της περιοχής του κέντρου.

Ο κόσμος της ανάγνωσης και του βιβλίου αναγνώριζε στο πρόσωπό του τον ήρεμο άνθρωπο της σκέψης. Ο Ναυτίλος ήταν το υποβρύχιο της σκέψης και του διαλογισμού, αναλογικά όπως ο Ναυτίλος του Βερν. Ίσως να είχε μείνει σε άλλες εποχές γι αυτό και τον επισκεπτόμασταν να αισθανθούμε κάτι από τα παλιά στέκια, την αύρα της αγάπης για τα βιβλία που λένε κάτι.

«Ο άνθρωπος του βιβλίου, ο άνθρωπος τοπόσημο στην καρδιά της Σόλωνος, ο φίλος που έχει συνοδέψει τη ζωή μας από τα πρώτα πρώτα νεανικά μας χρόνια, μια φιλία που κράταγε αιώνια, η χαρά μου όταν κατέβαινα στο κέντρο της Αθήνας, ο φίλος που μιλήσαμε μόλις προχθές, ο Γιώργος Τσάκαλος, ο δικός μου Τσακ, έφυγε από κοντά μας. Πολλοί άνθρωποι του βιβλίου και αληθινοί άνθρωποι του πνεύματος σε περιμένουν στην πάνω γειτονιά. Σ’ εμάς θα λείψεις. Πολύ» έγραψε η φίλη του, Εύη Βουλγαράκη, στο Facebook. 

«Ο άνθρωπος πυλώνας του βιβλίου, το σύμβολο της Σόλωνος, η καρδιά της γνώσης, η καρδιά της καρδιάς μας, ο Γιώργος Τσάκαλος δεν είναι πια μαζί μας.  Μας λείπεις ήδη, και θα μας λείπεις πολύ.  Συλλυπητήρια στην οικογένειά σου, στα παιδιά του Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος, και σε όλη την οικογένεια του βιβλίου. Η φωτογραφία, κλεμμένη από το 2010, με τον Δημήτρη Πισίνα των εκδόσεων Μαΐστρος και τον Κώστα Χριστόπουλου του Ναυτίλου. Τσακ, καλή ανάπαυση, αιωνία η μνήμη!» έγραψαν επίσης στο Facebook οι εκδόσεις Μαΐστρος.