ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ FTI, ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Κλιμακούμενες προς τα πάνω είναι οι επιπτώσεις μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI

Δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες «μένουν στον αέρα», καθώς είτε βρίσκονται σε διακοπές είτε ετοιμάζονται για αυτές με ταξιδιωτικά πακέτα της συγκεκριμένης εταιρείας. Οι τουρίστες που έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς τους πράκτορες, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.

Περίπου 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο πρακτορείο. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν πως το «κανόνι» της FTI δεν θα προκαλέσει οικονομική ζημία, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις έως αφίξεις των πελατών του FTI.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού Άρη Μαρίνη, ξεπερνάνε τα 130.000 δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου. Η Κρήτη είχε γύρω στις 60.000 προκρατήσεις και δωμάτια με συμβόλαια, η Ρόδος είχε 30.000, 20.000 είχε η Κως και αρκετές η Κέρκυρα.

«Είμαστε σε μια εποχή που η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση. Αυτό που εμείς προβλέπουμε είναι ότι θα είναι μικρή η απώλεια στο τέλος», τόνισε ο Α. Μαρίνης. Υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.

Το τι θα ακολουθήσει εξαρτάται και από το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF), το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021. Σε περίπτωση που ένας ταξιδιωτικός όμιλος χρεοκοπήσει, φροντίζει για την επιστροφή των προκαταβολών, την παραμονή στον τόπο διακοπών και τον επαναπατρισμό των παραθεριστών. Το DRSF ιδρύθηκε μετά την πτώχευση της Thomas Cook το 2019 επειδή τα ασφαλιστικά ποσά συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ δεν επαρκούσαν. Το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας προέκυψε για να μεριμνά σε περίπτωση πτώχευσης ενός ταξιδιωτικού πράκτορα. Χρηματοδοτείται από τις ταξιδιωτικές εταιρείες και έχει στη διάθεσή του περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων και Γραφείων Ταξιδιών Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης σημείωσε στην ΕΡΤ  πως η Κρήτη περίμενε 80.000 τουρίστες φέτος από τον συγκεκριμένο όμιλο. 

«Πιστεύω ότι θα έχουμε την πλειονότητα αυτών των επισκεπτών. Θα έχουμε διαρροές που δε θα έρθουν, που θα πάνε σε άλλους προορισμούς, αλλά η πείρα μου μου λέει ότι οι περισσότεροι εφόσον έχουν επιλέξει Κρήτη θα έρθουν. Ψυχραιμία χρειάζεται τώρα και καθαρό μυαλό. Αυτός είναι ένας “σεισμός υποθαλάσσιος”, θα έχει και τσουνάμι αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλο όσο με την Thomas Cook. Θα κοιτάξουμε να δούμε πως θα κερδίσουμε αυτούς τους τουρίστες για να έρθουν. Αυτό που με δυσαρεστεί περισσότερο και με ανησυχεί είναι ότι κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πελατών στους tour operators. Αρχίζει και γίνεται μία μεγάλη αναταραχή στο κύκλωμα», σχολίασε ο Μ. Βλατάκης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η FTI

H FTI Touristik GmbH με έδρα το Μόναχο είναι η μητρική εταιρεία του Ομίλου FTI και, μετά την TUI και την DER Touristik , που ανήκουν στον Όμιλο Rewe, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας στην Ευρώπη.

  • Υποστηρίζει πως έχει χρέη της τάξεως του 1.000.000.000 ευρώ και ότι εδώ και καιρό πάλευε για να επιβιώσει.
  • Όπως και όλες οι άλλες ταξιδιωτικές εταιρείες της χώρας, «βυθίστηκε» σε υπαρξιακή κρίση λόγω της πανδημίας του Covid. Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) είχε βοηθήσει τότε τον όμιλο με 595 εκατ. ευρώ.
  • Από αυτό, λέγεται ότι έχει αποπληρωθεί μόνο ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων -στο φάσμα των από 10 έως 50.000.
  • Άλλες εταιρείες, όπως η Lufthansa και η TUI, έχουν προ πολλού εξοφλήσει τη βοήθεια από το WSF.
  • Πληροφορίες που μεταδίδονται στο εξωτερικό αναφέρουν ότι η πτώχευση είναι ο τρόπος του ομίλου να πείσει την κυβέρνηση να σταματήσει να ζητά την αποπληρωμή, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του.
  • Το Βερολίνο φαίνεται να μην ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βοηθήσει την κατάσταση. Τα media της χώρας ενημέρωσαν ότι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε περαιτέρω βοήθεια στον FTI το σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί, νομικοί και οικονομικοί λόγοι για τους οποίους δεν παρασχέθηκε περαιτέρω βοήθεια πέρα ​​από το «πολύ μεγάλο ποσό βοήθειας» κατά την πανδημία, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ανησυχεί πως θα χάσει τα περισσότερα χρήματα.