ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΧΕΣ 

Περισσότερα ερωτήματα από όσα επιδίωξε να απαντήσει θα προκαλέσει πιθανότατα η χθεσινή πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να δώσει στην δημοσιότητα κάποια στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε σε γιγαντοοθόνες κατά τη προεκλογική του ομιλία στους συγκεντρωμένους στη Θεσσαλονίκη κάποια από τα περιουσιακά του στοιχεία για το 2023 και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο πριν από τις Ευρωεκλογές, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση και σχολιάζοντας δηκτικά τα δεκάδες ακίνητα του πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε «Μονόπολη ακινήτων».

Πάντως η κίνησή αυτή δεν συνιστά δημοσιοποίηση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), αφού αυτή είναι μια πράξη που προϋποθέτει έλεγχο των αρμόδιων αρχών (στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και ειδικός έλεγχος της εισαγγελικής αρχής αφού έχει διαταχθεί έρευνα). Επίσης ενέχει το στοιχείο της ευθύνης τεκμηρίωσης των στοιχείων που κατατίθενται και της ευθύνης για την πληρότητα τους.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

O… κατάλογος ποσών που παράθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Πώς ζει πλουσιοπάροχα. Άλλωστε ο ίδιος σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του (συγκεκριμένα σε αυτή που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη) είχε δηλώσει πως πιθανά να μην χρειαστεί να δουλέψει ποτέ ξανά στην ζωή του.

Το ίδιο πιστοποιούν άλλωστε τα ακίνητα που έχει παρουσιάσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η κατοικία του στα περίχωρα της Νέας Υόρκης και το διαμέρισμα στο Κολωνάκι που κατά δήλωση του ίδιου θα στοιχίσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχθηκε εμμέσως ότι η πρακτική του … «real estate» που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο προκάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφόρους ως επίδειξη πλουτισμού.

Δικαιολογήθηκε επικαλούμενος κάποιες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ λέγοντας ότι «στην Αμερική το να δείχνεις τα σπίτια σου είναι απόλυτη διαφάνεια εδώ στην Ελλάδα είναι αυτοπροβολή».

Όμως οι πίνακες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη απέχουν παρά πολύ από τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρός του «παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση». Για την ακρίβεια η λέξη που απεικονίζει τα στοιχεία που παρέθεσε είναι η ακριβώς αντίθετη αφού είναι… συνοπτικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού έκανε αναδρομή στα εφηβικά του χρόνια και το πώς βρέθηκε στην Αμερική και ξεκίνησε να εργάζεται εκεί, ανέφερε πως μέχρι τις αρχές του 2024 είχε συμμετοχή σε τρεις εταιρείες, εκ των οποίων η μία στην αλλοδαπή, αλλά ότι τη μεταβίβασε στις αρχές του έτους μόλις πληροφορήθηκε πως απαγορεύεται να κατέχει μετοχές σε εταιρεία στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο Στ. Κασσελάκης το τέλος του 2023 είχε εισοδήματα ύψους 2 εκατ. δολαρίων, καταθέσεις περίπου 22.000 δολαρίων, δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές περί τα 1,8 εκατ. δολάρια, επενδυτικά προϊόντα αξίας 3 εκατ. δολαρίων. Επίσης κατείχε τρία ακίνητα και 2 οχήματα.

Ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» τον νόμο για το Πόθεν Έσχες. «Είναι ένα Πόθεν Αίσχος», είπε, γιατί δεν ξέρουν οι πολίτες από πού προέρχονται τα χρήματα.

Δεσμεύτηκε, δε, πως θα παρουσιάσει δημόσια όταν έχει όλα τα έγγραφα κάθε του περιουσιακό στοιχείο και ότι «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος θα αλλάξει, όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το Πόθεν, δεν θα έχει θέση στην πολιτική».

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να έχει απολαβές έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 της τάξης των 1.995.771 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέρονται να προέρχονται από «μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές».

Δίχως να αποσαφηνίζεται αν αυτά ήταν τα εισοδήματα του για το 2023, μία χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος της ανάλωσε ως υποψήφιος βουλευτής και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αναλογικά πολύ μικρές καταθέσεις σε τράπεζες λίγο πάνω από τις 21.000 ευρώ ενώ ο σύζυγός του Τάϊλερ Μάκμπεθ έχει μόλις 610 ευρώ.

Επίσης στο φερόμενο ως «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο για την περιουσία του συζύγου του παρότι θεωρείται αυτονόητο στοιχείο για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης.

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει τραπεζικό δανεισμό ελαφρώς μικρότερο από τα εισοδήματά του, αφού συνολικά είναι στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης διαθέτει επενδυτικά προϊόντα με αξία λίγο μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια ευρώ. Που όμως – φαινομενικά- δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αποδόσεις που να φτάνουν στα 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δηλώνει ως εισόδημα.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για τις εταιρίες που δηλώνονται στο Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.

Ουσιαστικά εμφανίζονται δύο εταιρίες: Αρχικά η Pura Vita  στην οποία φαίνεται να μετέχει με 15.000 ευρώ και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την OSIOS LLC.

Πρώτον γιατί είναι η εταιρία μέσω της οποίας ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον γιατί είναι η εταιρία που στοιχειοθετεί την εισαγγελική έρευνα  που εκκρεμεί αφού η διατήρηση μεριδίων απαγορεύεται για πολιτικούς αρχηγούς από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τρίτον γιατί φαίνεται να είναι η εταιρία που συνδέει τον Στέφανο Κασσελάκη με την Tiptree Marine με την οποία – όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί- συνδέεται και το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του.

Συνολικά ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε – όπως αναφέραμε- εμπλοκή σε δύο εταιρίες. Όμως αν πιστέψουμε τα όσα ο ίδιος είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στις 11 Απριλίου στον Νίκο Ευαγγελάτο τότε η εικόνα αλλάζει.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτάται «σε πόσες εταιρίες είχατε συμμετοχή;» και αρχικά απαντά «δεν είσαι ο λογιστής μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω». Ο Νίκος Ευαγγελάτος επανέρχεται όμως ρωτώντας «πόσες ήταν οι εταιρίες;» με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει αυτολεξεί: «Δεν έχω κάτσει να μετρήσω όλο το οργανόγραμμα των εταιριών. Μία ήταν η εταιρία την οποία την γνωρίζετε όλη και μάλιστα από τις αγωγές που έχω καταθέσει» κατονομάζοντας στην συνέχεια την ναυτιλιακή «Tiptree Marine».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί δείχνουν εμπλοκή του Στέφανου Κασσελάκη πιθανά σε (αμέτρητες;) θυγατρικές της Tiptree Marine, δίχως να είναι γνωστό αν κάποιες από αυτές ήταν εξωχώριες. Ιδίως από την στιγμή που αυτή είναι μια πάγια πρακτική των ναυτιλιακών εταιριών.

Να σημειωθεί τέλος πως ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι μία από τις εταιρίες που δήλωσε έχει μεταβιβαστεί. Δίχως να είναι γνωστό σε ποιόν μεταβιβάστηκε. Στοιχείο που έχει προφανώς αυτόνομη πολιτική αξία.

Με πληροφορίες από: news247.gr | efsyn.gr