ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη Α.Ε. σαν σωστή επιχειρηματική εταιρία, ζήτησε τις συμβουλές των… συναδέλφων της βιομηχάνων, ώστε να φέρει εις πέρας το…project της ισοπέδωσης της δημόσιας παιδείας.

Η κυβέρνηση έσπευσε να προσκαλέσει για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Αυτά την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εκπαιδευτικών εγκαλώντας την κυβέρνηση πως σκοπεύει να μετατρέψει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιχειρηματικό πεδίο, στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό όπως κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου ξεκίνησε να συζητείται το νομοσχέδιο, όταν ρωτήθηκε η Νέα Δημοκρατία ποιους φορείς προτίθεται να καλέσει, ο εισηγητής του κόμματος, Ελευθέριος Κτιστάκης πρότεινε ως πρώτο φορέα την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και δεύτερο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών. Μάλιστα, ο ΣΕΒ θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό Διευθυντή του Γεώργιο Ξηρογιάννη.

Επίσης, στο «κάλεσμα» της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνεται και το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα College Year in Athens που ειδικεύεται σε ξενόγλωσσες σπουδές ελλήνων φοιτητών.

Η εικόνα της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε ότι επρόκειτο να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των φορέων όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Χρήστος Κέλλας αποδέχθηκε την ακρόαση του ΣΕΒ, όχι όμως και την ακρόαση της ΟΛΜΕ. Όταν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης εκπαίδευσης προτάθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό, ο Χρήστος Κέλλας εκτίμησε πως «η ΟΛΜΕ δεν έχει κανέναν λόγο να είναι εδώ». Προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Μερόπης Τζούφη από την Νέα Αριστερά. Πιεζόμενος, μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι έχουν κληθεί πολύ περισσότεροι φορείς από τους 10 που προβλέπει ο κανονισμός.

“Δεν αποφασίζουμε για την συνταγματικότητα”

Στα αξιοσημείωτα της μέχρι τώρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, καταγράφεται και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ένα κομβικό ζήτημα που αφορά το νομοθέτημα: Αν είναι ή όχι συμβατό με το Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά τέθηκε θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου λόγω αντισυνταγματικότητας, φρόντισε να παρέμβει επικαλούμενος τον κανονισμό. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας «η Επιτροπή έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες να συζητήσει λεπτομερώς και ενδελεχώς ολόκληρο το νομοσχέδιο και να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας ή την θέση σας επί του κάθε άρθρου. Δεν μπορεί να αποφανθεί για θέμα αντισυνταγματικότητας. Προκύπτει εκ του Κανονισμού». Υποστήριξε πως τα κόμματα έχουν «τη δυνατότητα, την επόμενη εβδομάδα που θα έρθει στην Ολομέλεια, να θέσετε ό,τι θέμα θέλετε. Δεν μπορεί να αποφανθεί η Επιτροπή».

Ένας ανέλπιστος σύμμαχος για την Ν.Δ

Όσον αφορά την κυβέρνηση πάντως δεν υφίσταται ζήτημα συνταγματικότητας. Κάτι που ξεκαθάρισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ένας βουλευτής που έχει υπάρξει και υπουργός Παιδείας και εισηγητής σε συνταγματική αναθεώρηση κι από ό,τι φαίνεται θα «σηκώσει το βάρος» της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χρησιμοποίησε δύο επιχειρήματα υπέρ της συνταγματικότητας. Το πρώτο ήταν πως «έχουμε ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 28 στην Αναθεώρηση του 2001 η οποία ομιλεί για ευρωπαϊκό τρόπο ερμηνείας, πλέον, του πνεύματος του Συντάγματος για να συμβάλουμε στην εναρμόνιση και άρα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση για να μπορέσουμε να περάσουμε από ένα αυστηρό Σύνταγμα σε ένα ευέλικτο και εθνικά ωφέλιμο Σύνταγμα». Το δεύτερο πως «έχουμε πρόσφατη νομολογία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία ουσιαστικά εναρμονίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο αναγνωρίζοντας όλα τα δικαιώματα ενός αποφοίτου πλην της ακαδημαϊκής αναγνώρισης».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα δύο αυτά επιχειρήματα υιοθέτησε και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς. Ανεξάρτητος σήμερα βουλευτής, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες. Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ουσιαστικά και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία αναγνωρίζει τις θεμελιώδεις Ενωσιακές ελευθερίες εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών αφενός και αφετέρου τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου λαμβάνει υπόψη και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθόσον αφορά το δικαίωμα του επιχειρείν, την ελευθερία του επιχειρείν, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία ίδρυσης ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσα στα πλαίσια αλληλοπεριχώρησης των εννόμων τάξεων. Διότι, ομιλούμε σήμερα το 2024 για έναν πολυεπίπεδο συνταγματισμό και μια πολλαπλή έννομη τάξη, όπου το Σύνταγμα χωρίς να καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις 5 και 8 του άρθρου 16, νομίζω ότι πρέπει να εναρμονιστούμε και να εκσυγχρονιστούμε με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να συνεκτιμηθεί και να ληφθεί υπόψη αυτό το ευρύ πλαίσιο, διότι ναι μεν υπάρχουν ως μείζονα έκφανση της εθνικής ταυτότητας οι απαγορευτικές αυτές διατάξεις, αλλά νομίζω ότι το πηδάλιο είναι η αρχή της αναλογικότητας».

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα 29/2 στις 12:00 στο κέντρο της Αθήνας

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη (29/02), στο κέντρο της Αθήνας στα Προπύλαια.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 και καλούν εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές. Το “παρών” επίσης θα δώσουν σύμφωνα με καλέσματα τους επίσης, φορείς και συλλογικότητες.

Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα γίνεται από μέλη φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, όπως και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού κινήματος.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00, στην Καμάρα. Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.