Σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης άσκησε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-2-2023, “ΤΕΜΠΗ 28-2-2023” και μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, κ. Μαρία Καρυστιανού, κατά την ομιλία της στη Συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε ο Σύλλογος, σήμερα, Τετάρτη (5/6), με θέμα: “Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας”.
«Κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.
Εκτός από την κ. Καρυστιανού το πάνελ των ομιλητών και ομιλητριών συμπλήρωναν οι:
- Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
- Μαρία Καραμανώφ, πρώην Αντιπρόεδρος του ΣτΕ
- Νίκος Παπασπύρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ
Συνέντευξη τύπου από τον Σύλλογο Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών “28-2-2023” με θέμα “Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας” ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI).
«Η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο»
«Ο λόγος αυτής της συνάντησης είναι η έκφραση μιας δημοκρατικής κίνησης με ύψιστη σημασία για την πραγματική λειτουργία ενός κράτους δικαίου. Ένα τραγικό γεγονός ανάγκασε εμάς τους πολίτες να αναζητήσουμε και να απαιτήσουμε την εφαρμογή του νόμου περί λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ένα δίκαιο αίτημα που υποστηρίζεται από τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο πολίτες και απαιτεί την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας της η κ. Καρυστιανού.
«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει. Το είδαμε όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε άλλες συμφορές στη χώρα μας, η προστασία του πολίτη φαίνεται να μην ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα. Αν αναλογιστούμε και τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στην ποιότητα ζωής μας, η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ο πολίτης αντιμετωπίζεται σχεδόν τιμωρητικά από το κράτος, σε καθημερινή βάση και σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.
«Οι πολίτες εμπιστεύονται με την ψήφο τους πολιτικούς και τους αναθέτει την ευζωία τους και ενώ το κράτος θα έπρεπε να φροντίζει σε βάθος χρόνου τις ανάγκες των ανθρώπων. Όμως, εφαρμόζει την πολιτική του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”. Ανεπίτρεπτο για μια χώρα που βρίσκεται εντός της ΕΕ. Όταν οι πολιτικοί συγκεντρώνουν τόση εξουσία και δύναμη στα χέρια τους έναντι άλλων ανθρώπων πως είναι δυνατόν τότε να μιλάμε για ακαταδίωκτο;», συνέχισε.
«Θα έπρεπε αυτή η εξουσία και ευθύνη να ελέγχεται, να επιθεωρείτε και να καταδικάζεται αυστηρότερα από όλους τους απλούς πολίτες αυτής της χώρας. Αντ’ αυτού καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από αυτούς που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα, από την πολιτική ηγεσία», τόνισε η κ. Καρυστιανού, επισημαίνοντας πως,
«Βλέπουμε ότι η Βουλή παρά τον μεγάλο αριθμό βουλευτών δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός της πάταξης της διαφθοράς. Έτσι εμείς αναγκαζόμαστε σήμερα να καταθέσουμε αίτημα αναθεώρησης και άρσης της ασυλίας των πολιτικών, με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί άμεσα», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια η κ. Καρυστιανού, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να παρουσιαστεί οικειοθελώς στις δικαστικές αρχές της χώρας και να αποδείξει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και τις μετέπειτα ενέργειες της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η επιστολή που απέστειλε στον ίδιο παραμένει αναπάντητη.
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
“Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα. Σίγουρο είναι μόνο το πρόσωπο της αδιαφορίας, όχι απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. πολιτών.
Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μία ποινικά κολάσιμη πράξη για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε σύμφωνα με τη θέση σας. Όχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή και να αποδείξετε τα όσα ισχυρίζεστε. Αντιθέτως κρυμμένος στην ασυλία, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Έλληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε.
Με σκοπό να κοιτάξετε κατάματα το πρόβλημα και βλέποντας την αδιαφορία της δικαιοσύνης, σας απέστειλα μία επιστολή, όχι ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία και την παράταξή σας αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήστε εντός 50 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος με σεβασμό προς τις διατάξεις της χώρας.
Και ρωτώ. Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας, εγώ, όμως, ως μάνα και ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου. Και για ποιο αναζητούμε ωστικά υπολείμματα σε όλη τη γύρω περιοχή. Και επειδή αυτά τα ερωτήματα καίνε την ψυχή μου, θα κάνω υπομονή και θα περιμένω να βρείτε χρόνο και να απαντήσετε εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο νόμος, τιμώντας το αξίωμά σας».
Τέλος η κ. Καρυστιανού απευθυνόμενη προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και επικαλούμενη το άρθρο 73 παράγραφος 6 του Συντάγματος υπενθύμισε ότι έχει συγκεντρωθεί τριπλάσιος αριθμός υπογραφών από αυτόν που χρειάζεται, για να γίνει πράξη το αίτημα του Συλλόγου “ΤΕΜΠΗ 28-02-2023”.
Βερβεσός: Η ατιμωρησία συνιστά δεύτερο έγκλημα αντίστοιχο των Τεμπών
«Υπέρτατος στόχος όλων και κοινή επιθυμία του ελληνικού λαού είναι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί να απολογούνται και να εκδικάζονται με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται για όλους τους Έλληνες πολίτες. Τυχόν ατιμωρησία και ασυλία των ισχυρών συνιστά και δεύτερο έγκλημα συγκρίσιμο με αυτό που τελέστηκε στα Τέμπη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βερβεσός, αναδεικνύοντας τη σημασία να γίνει πράξη το αίτημα περί άρσης της ασυλίας των πολιτικών προσώπων.
«Είναι μαζική κραυγή αγωνίας και οργής. Μέχρι εδώ [..] Ο δικηγορικός κόσμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε το αίτημα των 1,5 εκατ. πολιτών να είναι μια θεσμική νομική πρωτοβουλία, που θα αποκτήσει σάρκα και οστά. Η συνταγματική διάταξη για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία δυστυχώς μέχρι σήμερα διαχρονικά παραμένει ένα αδειανό πουκάμισο, χωρίς τον απαραίτητο εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο να έχει ψηφιστεί ακόμα», τόνισε, καλώντας τα κόμματα της Βουλής να προχωρήσουν στη ψήφιση του προβλεπόμενου νόμου.
«2.100.000 πολίτες ψήφισαν τη σημερινή κυβέρνηση, 1.500.000 πολίτες ζητούν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα», υπογράμμισε.
Καραμανώφ: Κρίσιμη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα η αναθεώρηση
«Η πρωτοφανής ανταπόκριση της κοινωνίας υποδηλώνει και μια κοινή αγωνία για το κράτος δικαίου στη Ελλάδα. Υπάρχει κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται χρόνια. [..] Όμως, ο άδικος χαμός των 57 ανθρώπων έχει φέρει το ερώτημα αυτό αμείλικτα στο προσκήνιο», ανέφερε από την πλευρά της η πρώην Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαρία Καραμανώφ.
«Εδώ και 1,5 χρόνο οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν απάντηση σε τρία βασικά ερωτήματα,
- Τι προηγήθηκε, γιατί τα τρένα της χώρας μας λειτουργούν έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μοιραία αυτή σύγκρουση
- Τι συνέβη ακριβώς μετά τη σύγκρουση, τις επόμενες ώρες και ημέρες;
- Πόσοι και ποιοι ακριβώς είναι οι κρίκοι των ευθυνών και τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα
Το διάστημα που μεσολάβησε από τότε οι συγγενείς έχουν πάρει μια σειρά απαντήσεις εκτός από τη ζητούμενη. Την έγκυρη και τεκμηριωμένη απάντηση από τη Δικαιοσύνη, που θα απαντά σε αυτά τα ερωτήματα», σημείωσε η κ. Καραμανώφ.
Σύντομες παρεμβάσεις μετά τη λήξη των ομιλιών πραγματοποίησαν οι Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ελεωνόρα Γεωργίου, δικηγόρος και νομική σύμβουλος του Συλλόγου “ΤΕΜΠΗ 28-02-2023”.
Τοποθετήσεις στη Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν επίσης η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βιλιάρδος Βασίλης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος.
Τέλος, τη Συνέντευξη Τύπου έκλεισε με έναν σύντομο χαιρετισμό ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη Συνέντευξη Τύπου εδώ:
Πηγή: News247.gr