ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Οι RSF στο κείμενο της υποψηφιότητας Κουκάκη χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο των υποκλοπών ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο ελευθερίας του Τύπου της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Υποψήφιος για διεθνές βραβείο από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, είναι ο Έλληνας δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της υποψηφιότητάς του για το βραβείο Επίδρασης 2023 των RSF, ο δημοσιογράφος που εργάζεται για το CNN Greece και τους Financial Times, ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator. 

Ενώ η δικαιοσύνη για αυτήν την αυθαίρετη παρακολούθηση δεν έχει ακόμη αποδοθεί, και ο ίδιος ο δημοσιογράφος, που έχει αποτελέσει στόχο καταχρηστικής διαδικασίας (SLAPP), έχει ερευνήσει τη δική του παρακολούθηση. 

Στο κείμενο της υποψηφιότητας γίνεται λόγος για την ενσάρκωση της δημοσιογραφικής αυστηρότητας στην αναζήτηση της αλήθειας, καθώς ο Θανάσης Κουκάκης έχει ρίξει διεθνή φώτα στο αδιαφανές δίκτυο βιομηχανίας παρακολούθησης πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο ελευθερίας του Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά 20 δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και μια ένωση δημοσιογράφων, έχουν προταθεί για τα 31α Βραβεία Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου. Εκτός από τις τρεις παραδοσιακές κατηγορίες βραβείων – Θάρρος, Αντίκτυπος και Ανεξαρτησία – υπάρχει μια νέα κατηγορία φέτος: το Βραβείο Φωτογραφίας «Lucas Dolega-SAIF».