ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ρεκόρ χρονιάς κατέγραψε η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος για σήμερα, κάνοντας άλμα κατά 59%. Συγκεκριμένα η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού έφτασε στα 184,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη υψηλότερη καταγράφηκε πάλι εντός του Ιουλίου και συγκεκριμένα την 1η του μήνα όπου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 148,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της 24ωρης συνεδρίασης καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις με την κατώτατη τιμή στα 75,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η ανώτατη τιμή έπιασε δυο φορές τα 500 ευρώ σε ποσότητα που αντιστοιχεί το 1% της ζήτησης. Αυτό έγινε στις οκτώ και εννέα το βράδυ  δίνοντας ώθηση  στη μέση  τιμή. Στις 10 το βράδυ, δε, έγραψε τα 390 ευρώ ανά MWh. Οι  συνολικές ποσότητες ενέργειας που ζητήθηκαν στο κρίσιμο τρίωρο ανήλθαν σε 16.000 MWh όταν η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε σε 223.230 MWh. Εκείνη, δε, την ώρα η συνεισφορά των ΑΠΕ απομειώνεται, λόγω μη ύπαρξης φωτοβολταϊκών αλλά και της κάμψης παραγωγής από τα αιολικά. 

Όπως, δε, αναφέρουν πηγές της αγοράς, την όλη εικόνα επηρεάζει και η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου βέβαια δεν υπάρχουν και επαρκείς διασυνδέσεις, ώστε με ενισχυμένες ροές με την Κεντρική Ευρώπη ή άλλες περιοχές να αντισταθμιστεί, κάπως, η εικόνα ανόδου των τιμών. Μάλιστα, χθες, στην Ουγγαρία, όπου οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ανεπαρκείς, καθώς καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση, η απουσία διασύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη, όπου οι τιμές ήταν στο μισό, σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλονούι στη Βουλγαρία, έφεραν πίεση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Ελλάδα, πάντως, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριάρχησαν οι ΑΠΕ με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 40,1%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 37,9% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Οι εισαγωγές κάλυψαν το 7,88%, τα υδροηλεκτρικά το 4,81% και ο λιγνίτης το 5,07% περνώντας μπροστά από τα υδροηλεκτρικά.  

Η λιανικη

Στο φόντο αυτό και με μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται στο πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου στα 113,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι οιωνοί για τα τιμολόγια Αυγούστου δεν προμηνύονται και καλοί. Κι αυτό την ώρα, που τα νοικοκυριά ήδη πληρώνουν ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος σε μια περίοδο καύσωνα και άρα υψηλής ζήτησης. 

Με βάση, μάλιστα, τα τελευταία δεδομένα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την μέση τιμή της χονδρικής τον Ιούλιο λίγο πάνω από τα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήταν αισιόδοξες και  πλέον κάνουν λόγο για 115-120 ευρώ, ήτοι μια αύξηση 16-20% από μήνα σε μήνα. Μένει βέβαια να φανεί το πώς θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά αν και οι προβολές για καύσωνα έως και το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η χονδρική τιμή αποτελεί έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνει τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου. Η, δε, χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν λίγο κάτω  από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οδηγώντας έτσι σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 9% στα τιμολόγια ρεύματος Ιουλίου. Έτσι και τον Αύγουστο, με δεδομένες τις πιέσεις ανόδου, οι τελικές χρεώσεις θα καθοριστούν από την πολιτική εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν οι προμηθευτές ενέργειας για να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού που θεωρείται δεδομένο.

Έτσι, στα πράσινα τιμολόγια η αγορά κινήθηκε συγκρατημένα τον Ιούλιο με την αύξηση μεσοσταθμικά να κινείται στο 9% μετά από την εκτίναξη του Ιουνίου αλλά και μειώσεις από βασικούς προμηθευτές όπως Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison, που μείωσαν τιμές μέχρι και 3,9%. ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο έδωσαν πάντως τον τόνο περιορίζοντας τις ανατιμήσεις που έφερε η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής στο χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούνιο κατά 22%, παρέχοντας εκπτώσεις και απορροφώντας σημαντικό κόστος.Πηγή: Reporter.gr