ΥΔΡΑ: ΔΙΩΞΗ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΖΑΚΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά σε βάρος των οχτώ ατόμων από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό «Περσεφόνη» («Persefoni I»), το πλήρωμα της οποίας θεωρείται υπεύθυνο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ύδρα, έπειτα από ρίψη πυροτεχνημάτων.

Τα οκτώ άτομα που έχουν επιστρέψει στο Καζακστάν χωρίς να έχουν κληθεί να καταθέσουν για τη φωτιά στην Ύδρα, είναι Ολιγάρχες της χώρας, καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

Να σημειωθεί πως για τη φωτιά στην Ύδρα διώκονται ποινικά τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού, ενώ έχουν κριθεί προφυλακιστέοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.

Η ποινική δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, άρα και κατά των υπηκόων του Καζακστάν, που φέρονται ότι έβαλαν φωτιά στο δάσος του νησιού με πυροτεχνήματα. Τα χέρια, όμως, της ανακρίτριας είναι «δεμένα», αφού ακόμη και να θέλει να απαγγείλει κατηγορίες στους υπηκόους Καζακστάν και να ζητηθεί η σύλληψη τους, μέσω δικαστικής συνδρομής, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δεν υπάρχει σχετική συνεργασία του Καζακστάν με τη χώρα μας.

Είναι φανερό πως στην υπόθεση της θαλαμηγού και της πρόκλησης πυρκαγιάς στην Ύδρα, τόσο η Πυροσβεστική όσο και το Λιμενικό βρίσκονται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να εξηγούν πώς είναι δυνατόν να παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες και οι διατάξεις που αφορούν στο ερευνητικό και ανακριτικό έργο των δύο αυτών Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι επίσης ηλίου φαεινότερο πώς οι Αρχές επέτρεψαν στην παρέα του Καζάκου Ολιγάρχη να εγκαταλείψει με ασφάλεια την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί η ανάκριση και πριν απαγγελθούν οι όποιες κατηγορίες. Οι Αρχές ήταν εξ αρχής σε θέση να γνωρίζουν πως ο εν λόγω Ολιγάρχης διέθετε το δικό του αεροσκάφος, με το οποίο και αναχώρησε εσπευσμένως αυτός και η παρέα του.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η αποχώρηση των επιβατών εκ της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που φέρεται να εμπλέκεται στην εκδηλωθείσα πυρκαγιά σε πευκοδάσος στην Ύδρα στις 26/6, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ενημέρωση και εξηγήσεις από τα αρμόδια προανακριτικά όργανα του ΠΣ ως προς τις ενέργειες τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 24 ωρών.

Επισημαίνεται ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν από τα αρμόδια όργανα του ΠΣ πριν την εισαγγελική εντολή για διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμόδιων προανακριτικών αρχών (ΠΣ και Λιμενικού) από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η Εισαγγελία και το Εσωτερικών Υποθέσεων διερευνούν ΜΟΝΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ και όχι πειθαρχικές.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Αρχηγός του ΠΣ διαβίβασε το έγγραφο των απαντήσεων που έλαβε, προκειμένου να συνδράμει στην έρευνα της Διεύθυνσης της Εσωτερικών Υποθέσεων, καλώντας την ταυτόχρονα να του γνωστοποιήσει κάθε πόρισμά της προς άμεση απόδοση πειθαρχικών ευθυνών.

Βρεθηκαν 15 κροτιδες στην παραλια στην Υδρα

Ο εντοπισμός, στην διάρκεια της δεύτερης συμπληρωματικής αυτοψίας, υπολειμμάτων τουλάχιστον 15 κροτίδων στην παραλία στην Ύδρα -όπως αποκαλύπτει το in.gr– στον χώρο εκδήλωσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση της θαλαμηγού στο όμορφο νησί του Σαρωνικού.

Το εύρημα επιβεβαιώνει τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που άκουσαν ισάριθμους κρότους αλλά δεν είδαν πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο τις «γουρούνες» να χρησιμοποίησαν κάποιοι από τους νεαρούς επιβάτες της θαλαμηγού κι ύστερα το φουσκωτό σκάφος tender να έσπευσε προς βοήθεια τους στην αρχική προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο γιατί οι κροτίδες δεν βρέθηκαν στην πρώτη έρευνα της Πυροσβεστικής.

Μαρτυρία που δείχνει ότι ενδεχομένως οι υπήκοοι Καζακστάν που είχαν νοικιάσει τη θαλαμηγό «Περσεφόνη 1» να ήταν στην ακτή και όχι πάνω στο σκάφος, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Ύδρα, περιλαμβάνεται στο υλικό που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές.

Πρόκειται για τον κυβερνήτη του παραπλέοντος σκάφους που έδωσε κατάθεση το μεσημέρι του Σαββάτου (δηλαδή λίγες ώρες μετά το περιστατικό) στο λιμεναρχείο της Ύδρας.

Ο κυβερνήτης περιγράφει όλα όσα είδε το βράδυ της Παρασκευής, με την κατάθεσή του να θεωρείται η -ίσως- πιο κρίσιμη. Ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει ότι είδε φουσκωτό σκάφος να πηγαινοέρχεται τουλάχιστον τρεις φορές από την ακτή στη θαλαμηγό «Περσεφόνη 1», ενώ φέρεται να είδε να ξεφορτώνονται αποσκευές -που έμοιαζαν με τσάντες θαλάσσης- από το φουσκωτό στη θαλαμηγό.

Η τελευταία αναφορά κάνει τους αξιωματικούς που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι Καζακστανοί ενοικιαστές της θαλαμηγού να είχαν αποβιβαστεί στην ακτή και να έγινε εκεί η χρήση των βεγγαλικών και όχι πάνω στο σκάφος. Ενδεχομένως, όπως λένε, αυτή να είναι η επικρατέστερη εκδοχή.

Η αστοχια της ΕΛΑΣ

Παράλληλα, σημειώνονται οι αστοχίες από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν προχώρησε σε κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των επιβαινόντων της θαλαμηγού. Πιθανολογείται πως οι επιβαίνοντες ενδεχομένως θα είχαν καταγράψει με τα κινητά τους τηλέφωνα την εκτόξευση βεγγαλικών και την έναρξη της φωτιάς.

Στο ενδεχόμενο να είχαν διαγραφεί τα συγκεκριμένα βίντεο, εκτιμάται πως το υλικό θα ήταν δυνατό να ανακτηθεί εάν είχαν σταλεί τα κινητά τηλέφωνα των επιβαινόντων της θαλαμηγού στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Δυο προφυλακισεις

Υπενθυμίζεται ότι με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή Μπίστι της Υδρας.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αφέθησαν ελεύθερα με εγγυοδοσία, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υπό τον όρο εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΖΑΚΟΙ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ

Η μεγάλη ιστοσελίδα του χώρου της ναυτιλίας «The Maritime Executive», προχωρά σε δύο σημαντικές αποκαλύψεις για την υπόθεση, καθώς από τη μία φέρνει στο φως όλα τα ονόματα των επιβαινόντων στην «Περσεφόνη» που διέφυγαν στο Καζακστάν, και από την άλλη αποκαλύπτει τις σχέσεις του αρχιολιγάρχη που νοίκιασε τη θαλαμηγό με άλλοτε ιδιαίτερα σημαίνοντα πρόσωπα του πολιτικού τοπίου του Καζακστάν.

Όπως, λοιπόν, μεταδίδει η γνωστή ναυτιλιακή ιστοσελίδα, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες στο πλήρωμα του πολυτελούς γιοτ ως ύποπτου για την πρόκληση πυρκαγιάς με απαγορευμένα πυροτεχνήματα, αλλά επέτρεψαν να φύγουν από τη χώρα οι επιβάτες, μία ομάδα επιφανών ολιγαρχών του Καζακστάν.

Όπως σημειώνει η ναυτιλιακή ιστοσελίδα, οι επτά επιβάτες φέρονται να είχαν δεσμούς με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του επί μακρόν πρώην προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ενός φερόμενου ως κλεπτοκράτη, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του εν μέσω ενός κύματος διαδηλώσεων το 2022.

Σύμφωνα με το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), στη λίστα επιβατών περιλαμβάνονταν ένα στέλεχος από τον κύκλο του Ναζαρμπάγεφ, ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκασίν, η σύζυγός του, Έινταν Σουλεϊμένοβα, ο γιος τους και η βοηθός της Σουλεϊμένοβα. Στους υπόλοιπους περιλαμβάνονται η Umut Shayakhmetova, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του Καζακστάν, ο σύζυγός της Beimbet Shayakhmetov, πρώην στέλεχος του πετρελαϊκού τομέα, και η κόρη τους.

Τα στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων δείχνουν ότι το ιδιωτικό τζετ του Αμπουλγκαζίν αναχώρησε από την Αθήνα την επομένη της πυρκαγιάς και πέταξε απευθείας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, σύμφωνα με το OCCRP.