Σήμερα συναντιούνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του αμερικάνικου κογκρέσου που ξεπαγώνει την αμερικάνικη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η απόφαση του Κογκρέσου προκάλεσε αισθήματα ανακούφισης στις Βρυξέλλες, και σε πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών, ωστόσο όπως επισημαίνει το Politico, υπάρχουν χώρες που πιέζουν για αύξηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς το Κίεβο.
Άλλωστε, όλα δείχνουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, οι εκτιμήσεις είναι πως η ήττα είναι κοντά, ενώ ξεμένει από όπλα και πόρους.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε βοήθεια 60 εκατ. δολαρίων, γεγονός που χαιρέτισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα όπλα που παρέχονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να καταστρέψει τις ρωσικές μαχητικές ικανότητες. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική». Ωστόσο, όπως παραδέχονται και Ουκρανοί αξιωματούχοι, θα περάσουν πολλές εβδομάδες, ίσως και μήνες, έως ότου η βοήθεια φτάσει στο Κίεβο, ενώ εκτιμούν ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ρωσική επίθεση.
ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ ΑΛΛΑ…
«Είμαστε ευγνώμονες στη Βουλή των Αντιπροσώπων γι’ αυτήν την ιστορική απόφαση», δήλωσε στο POLITICO η Ιβάν Κλίμπους-Τσιντσάντζε, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας και νυν βουλευτής της αντιπολίτευσης. «Ελπίζω ότι η Γερουσία δεν θα διστάσει και θα το εγκρίνει επίσης, γιατί η αποτυχία παροχής βοήθειας στην Ουκρανία φέρνει την καταστροφή του δυτικού πολιτισμού πιο κοντά. Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα το αφήσουν να συμβεί!».
Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό «θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα». Ωστόσο, άλλη βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Ίνα Σοβσούν, αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. «Η Ουκρανία είναι πολύ ευγνώμων! Μόνο μια ερώτηση: χρειαζόταν να καθυστερήσει μισό χρόνο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο; Πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί;», έγραψε στο Χ.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες άδραξαν την ευκαιρία για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εφησυχάσει. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η ψηφοφορία θα ενθαρρύνει όλους τους συμμάχους να ψάξουν τις αποθήκες τους και να κάνουν περισσότερα», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ, είπε ότι «ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να αυξήσει τη δική της παραγωγή όπλων, πυρομαχικών και προμηθειών, για να βοηθήσει την Ουκρανία σε μακροπρόθεσμη βάση» και πως πρέπει «να εργαστούμε κι εμείς γι’ αυτό».
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Ακόμη πιο επιτακτικός σε αυτό το θέμα ήταν ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάφσκι, που υποστήριξε ότι «ο δισταγμός και η αναποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά την Ουκρανία απλώς παρακινούν το Κρεμλίνο να γίνεται πιο επιθετικό και να χάνονται περισσότερες ζωές». Η Τσεχία άλλωστε έχει παρουσιάσει και ένα σχέδιο για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Το σχέδιο αυτό, που έχει τη στήριξη 20 χωρών, προβλέπει αγορά εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών για το ουκρανικό πυροβολικό, με τις πρώτες παραδόσεις στο Κίεβο να αναμένονται τον Ιούνιο.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από ευρωπαϊκές χώρες που αγοράζουν όλμους από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ή τρίτες χώρες, όπως η Νότια Κορέα, οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να τα προμηθεύσουν απευθείας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχουν αντίρρηση να τα πουλήσουν σε τρίτους, όπως η Τσεχική Δημοκρατία. Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είπε ότι έχουν ήδη παραληφθεί τα πρώτα 180.000 πυρομαχικά και εργάζεται για να εξασφαλίσει ακόμη 300.000 βλήματα. Πρόκειται για προσωρινό σχέδιο, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά.
Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Κρίσιμη θα είναι για το θέμα αυτό η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ώστε να σχεδιάσουν μελλοντική στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας. Ήδη, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν δεσμευθεί να εντείνουν την παράδοση άμεσα διαθέσιμων συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
ΟΙ ΗΠΑ – ΡΙΧΝΟΥΝ 60 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Μετά από πολύμηνο αδιέξοδο και υπό το βάρος δραματικών για την Ουκρανία εξελίξεων στα μέτωπα του πολέμου, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ συμφώνησε σε ένα πακέτο – μαμούθ με σχεδόν 61 δισ. δολάρια να κατευθύνονται για το ουκρανικό και άλλα 26 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, στα οποία εμπεριέχεται και ανθρωπιστική βοήθεια προς τους άμαχους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά από τα πανηγύρια και τις ευχαριστίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά και από την έντονη αντίδραση της Μόσχας η μεγάλη εικόνα για τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι ελαφρώς διαφορετική.
- Από τα 60,7 δισ. περίπου 20 θα χρησιμοποιηθούν για να την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων των ΗΠΑ που εξαντλήθηκαν από την αποστολή όπλων προς το Κίεβο. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα και για μελλοντικές αποστολές οπλισμού.
- Άλλα 14 δισεκατομμύρια θα μεταφερθούν στο ταμείο βοήθειας προς την Ουκρανία, το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο για να αγοράσει απευθείας όπλα για τον ουκρανικό στρατό από αμερικανικές εταιρείες.
- Ένα τρίτο μέρος ύψους 15 δισεκατομμυρίων θα ξοδευτεί για την βελτίωση των δυνατοτήτων του ουκρανικού στρατού, όπως περισσότερη συνεργασία ανάμεσα στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον στον τομέα των πληροφοριών, αλλά και την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη.
- Τέλος, περίπου 8 δισ. δολάρια πιθανότατα θα πάνε σε οικονομική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση για βασικές λειτουργίες, όπως η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπάιντεν, έχει στο παρελθόν υπογραμμίσει, στην προσπάθειά του να πείσει για την αναγκαιότητα του πακέτου, ότι αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα την αμερικανική οικονομία, καθώς τα δύο τρίτα των χρημάτων στην πραγματικότητα θα πάνε σε αμερικανικά εργοστάσια σε όλη την επικράτεια.
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής δώσει περίπου 111 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα, εξοπλισμό, ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου δύο χρόνια.
ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ;
Μετά τις ανακοινώσεις, πάντως, έρχονται οι αναλύσεις, καθώς η εικόνα από τα μέτωπα δείχνει συνθήκες κατάρρευσης για τις ουκρανικές μονάδες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προειδοποιήσει πως εάν ο Πούτιν αποφασίσει νέα χερσαία επίθεση τους επόμενους μήνες, το μέτωπο στα ανατολικά δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί.
Η ουκρανική αεράμυνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οπλοστάσιο είναι άδειο από όλα όλων των τύπων, κυρίως πυρομαχικά για το πυροβολικό, αλλά και σφαίρες και το θέμα είναι εάν θα προλάβει η βοήθεια να αλλάξει τις ισορροπίες.
Το Sky News, εξάλλου, σε σημερινή του ανάλυση εξηγεί πως αυτή τη στιγμή ο όρος «αλλαγή δεδομένων», μάλλον δεν σημαίνει μια πλήρη ουκρανική νίκη, αλλά μάλλον έναν συμβιβασμό κι ένα συνεχές πάγωμα της σύγκρουσης στα ανατολικά μέτωπα.
Το θέμα είναι ποια θα είναι αυτά τα μέτωπα, καθώς όσο πιο δυτικά μετατοπίζεται η σύγκρουση τόσο περισσότερα εδάφη καταλαμβάνει η Μόσχα.
Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 18% της Ουκρανίας –στο ανατολικό και νότιο τμήμα της γειτονικής της χώρας– και αυξάνει σταδιακά έδαφος αφού η αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο το 2023 απέτυχε να σημειώσει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων οχυρωμένων πίσω από ναρκοπέδια πάνω από τα οποία περιπολούν drones και με βαρύ πυροβολικό να τους προστατεύει.
ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;
Το μπαλάκι, πλέον, μεταφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα κληθεί να ξεπεράσει τις δικές της δυσκολίες και διαφωνίες και να βάλει επίσης βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσφέρει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία.