ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Η πιο μεγάλη νεανική κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής. Με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, στις 2-9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και την Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και αλλού. 

Στις 9-17 Δεκεμβρίου 2023, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr  θα φιλοξενήσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους απ’ τα διαγωνιστικά προγράμματα, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους όλης της χώρας. Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν. 

26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 73 επαγγελματικές ταινίες από 40 χώρες σε τέσσερα τμήματα:  Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS”

Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές τους, είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το KIDS & DOCS (ντοκιμαντέρ για παιδιά)  είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έδρα την Αμαλιάδα. 

Οι ταινίες διαπνέονται από τις βασικές αρχές της «Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» του ΟΗΕ: εμπνέουν την αγάπη για τον άνθρωπο, τη ζωή και τη φύση, αναπτύσσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη των νέων και συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τη βία, το ρατσισμό, τον πόλεμο και το σεξισμό. 

Η θεματολογία των φετινών ταινιών είναι πλούσια και πολύπλευρη, και αγγίζει ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά σε όλον τον κόσμο: πόλεμος, φυλακή, απώλεια, αρρώστια, εγκατάλειψη, κλιματική κρίση, φτώχια.  Παιδιά που καταλήγουν να φροντίζουν τους γονείς τους, αντί να συμβαίνει το αντίθετο… Αλλά και ταινίες που υμνούν τη δύναμη της φιλίας, τα πρώτα ερωτικά καρδιοχτύπια, τα όνειρα για το μέλλον, την τέχνη, τα αθλήματα, την διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα. Ταινίες για παιδιά-θαύματα, αλλά και για παιδιά της διπλανής πόρτας. Ταινίες που αναδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης.

Τις ταινίες κρίνουν διεθνείς κριτικές επιτροπές με καταξιωμένους ξένους και Έλληνες επαγγελματίες, όπως η Μαρτίνα Λαζάχερ απ’ το αυστριακό Ινστιτούτο Πιτάνγκα, ο Φέλιξ Βανγκιντερχόιζεν, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου, η Εύα Στεφανή, η Θέλγια Πετράκη, αλλά και ο σουηδός Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, σκηνοθέτης της ταινίας Αγόρια στο ντους για την οποία πολύς λόγος έγινε στη χώρα μας πριν λίγους μήνες. Επιπλέον, βραβεία απονέμουν η Βουλή των Ελλήνων, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Επίσης βραβεία απονέμουν και τα ίδια τα παιδιά: η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.