ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ

Μετά και τον πανελλαδικό ξεσηκωμό των εργαζομένων του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για ρύθμιση – εμπαιγμό σχετικά με τους συμβασιούχους υγειονομικούς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών.

Όπως τονίζει ο Μ. Γιαννάκος, «η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη διάρκεια ανανέωσης των συμβασιούχων θα δημιουργήσει τσουνάμι αποχωρήσεων υγειονομικών από τα νοσοκομεία και είναι νερό στο μύλο των εργολάβων».

Δίνοντας στοιχεία, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι «τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση τους».

Και υπογραμμίζει αναφερόμενος στις αποχωρήσεις από το ΕΣΥ: «Έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών. Εφέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία, έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ, τρία και πλέον χρόνια λίστα αναμονής για χειρουργείο, ράντζα, ταλαιπωρία στα επείγοντα, νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν μετατραπεί σε κέντρα υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας».

Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλει την κυβέρνηση που αντί να προωθήσει «σε συμφωνία με όλα τα κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που προβάλλονται, την απ’ ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθάει και το ΕΣΥ αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό για άλλη μια φορά που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία αφού πολλά νοσοκομεία τέλος του χρόνου ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται. Η κυβέρνηση δια μέσου του υφυπουργού οικονομικών κο Πετραλιά, δια μέσου όλων των υπουργών και υφυπουργών υγείας μας ανακοίνωσαν την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών».

Επισημαίνει ότι οι εργολάβοι «στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο από ότι η πρόσληψη ή η διατήρηση των συμβασιούχων εργαζόμενων και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν. Κλέβουν εργαζόμενους και δημόσιο με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών που είναι στη διαβούλευση, σημειώνει ότι «συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που μας εμπαίζουν σε σχέση με τη τύχη των συμβασιούχων και θα οδηγήσουν σε κύμα μαζικών παραιτήσεων λόγω ανασφάλειας. Τι προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο;».

Και προσθέτει τα εξής:

«Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για εξι μήνες, οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για τρεις μήνες, οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό, οι 6.000 συμβασιούχοι στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται οι συμβάσεις για τρεις μήνες και όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί των εργολάβων ακόμη και με ενεργείς συμβάσεις απολύονται.

Τι και εάν στο νοσοκομείο Νίκαιας οι εργολαβικοί φύλακες ( 3.000 ευρώ το μήνα ο καθένας) , στο νοσοκομείο Κοζάνης οι εργολαβικές καθαρίστριες(2.500 ευρώ το μήνα η κάθε μία) και σε όλα τα νοσοκομεία όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί η ετοιμάζονται από αρχή του νέου έτους να εγκατασταθούν οι εργολάβοι στοιχίζουν περισσότερα από τον γιατρό, για το νοσηλευτή ούτε συζήτηση και θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επειδή νοθεύουν τα υλικά.

Τι δεσμεύτηκε και τι περιμέναμε εμείς από τη κυβέρνηση; Νομοθετική ρύθμιση ανανέωσης των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στη καθαριότητα, φύλαξη εστίαση οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρείου. Πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν άθλια κτιριακή κατάσταση έχουν όμως χρήματα να σκορπάνε στους εργολάβους».

Και προειδοποιεί, καταλήγοντας: «Εάν δεν διορθωθεί η ρύθμιση εμπαιγμός των ολιγόμηνων παραστάσεων των συμβασιούχων υγειονομικών θα παραιτηθούν σταδιακά όλοι πριν προλάβουν να απορροφηθούν από μόνιμες προκηρύξεις που και αυτό είναι κακό για το σύστημα υγείας αφού ανακυκλώνεται το ίδιο προσωπικό. Διορθώστε το σχέδιο νόμου εαν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει τη πόρτα του ΕΣΥ. Δεν είναι πια το ΕΣΥ ελκυστικός χώρος εργασίας».