Συλλαλητήριο στην Αθήνα από φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς ενάντια στο νομοσχέδιο για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ

Δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς σήμερα θα βρεθούν ξανά στους δρόμους με συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ οι καταλήψεις των σχολών συνεχίζονται για μία ακόμη βδομάδα.

Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στις 12:00 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα 12:00 το μεσημέρι στην Καμάρα, στην Πάτρα στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις θα πραματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), στο Βόλο (Θόλο), στην Ξάνθη (Κεντρική Πλατεία), στην Κομοτηνή (Κεντρική Πλατεία), στην Αλεξανδρούπολη (Δημαρχείο), στο Ρέθυμνο (Δημαρχείο) και στο Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας).

Τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ συμμετέχει στις φοιτητικές κινητοποιήσεις με στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00.

Όπως αναφέρει: «Όλες και όλοι στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 25/1 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)».

Από την πλευρά της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, αναφέρει ότι «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30)».

Σήμερα, υπό κατάληψη είναι οι περισσότερες από τις μισές σχολές της χώρας, με την πλειονότητα στα μεγάλα κεντρικά ΑΕΙ. Βέβαια, στις υπό κατάληψη σχολές η αναστολή των μαθημάτων είναι καθολική, ωστόσο άλλα ιδρύματα είναι απολύτως κλειστά και σε άλλα λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες.

Καταλήψεις υπάρχουν και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή υπό κατάληψη τελούσαν περί τα 250 σχολεία –τα 150 στην Αττική– και τη Δευτέρα περίπου 110 (τα 65 στην Αττική).

Οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες. 

  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.

  • Ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 

  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια!Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!

  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.

  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση και αξιοποίηση της για υπονόμευση των δράσεων του Συλλόγου.

  • Κατάργηση της ΕΒΕ.