Βγήκε προχτές το πόρισμα του δικαστικού πραγματογνώμονα για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, για τις αιτίες και τις συνθήκες της καταστροφής. Μέσα στις διακόσιες πενήντα τέσσερις σελίδες της έκθεσης, ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, αντιστράτηγος – υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία, διορισμένος τεχνικός σύμβουλος από τους πλημμυροπαθείς, διαπιστώνει –το αυτονόητο- ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, παρά το γεγονός ότι μετά τα φαινόμενα του Ιανού και του Διομήδη, το 2020 και το 2022, υπήρξαν ιδιαίτερα υψηλές χρηματοδοτήσεις για τέτοια έργα. Επιπλέον, σημειώνει πώς ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ήταν ενήμερος για τα καιρικά φαινόμενα αλλά αποδείχθηκε πλήρως αποδιοργανωμένος, ή αλλιώς κατά το κοινώς λεγόμενο «καθόταν με σταυρωμένα χέρια».
Η έκθεση του πραγματογνώμονα ήρθε να επιβεβαιώσει όλα αυτά που έχουν ειπωθεί από χείλη ειδικών, πανεπιστημιακών αλλά και απλών κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν οι οποίοι γνωρίζουν τον τόπο τους καλύτερα και το πώς η φύση αντιδρά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιβεβαιώνει επίσης, ότι τα «ήταν θέλημα Θεού», «η φύση εκδικείται», και «φταίει η κλιματική κρίση», είναι ένα τέλειο άλλοθι, για να μην αναλάβει κανένας την ευθύνη, όχι μόνο αυτής της απερίγραπτης τραγωδίας, αλλά και ενός διαφορετικού ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ο οποίος θα λαμβάνει μεν υπόψη του τις κλιματικές συνθήκες, όμως θα επενδύει σε στοχευμένααντιπλημμυρικά, αρδευτικά και αποστραγγιστικά μικρά έργα, σε μικρούς ταμιευτήρες, σε έργα υδρονομίας, θα προστατεύει και θα διαχειρίζεται τα δάση, θα μιλά για ένα άλλο μοντέλο καλλιεργειών, θα σταματήσει τα μπαλώματα και τις συμφωνίες υμετέρων με εργολάβους.
Για το αν βεβαίως ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας «κοιτούσε τη Ρώμη να καίγεται» δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια να το αντιληφθεί κανείς, αρκεί να θυμηθεί τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, δυο μέρες πριν την ατέλειωτη βροχόπτωση, να λέει ότι «η Περιφέρεια θα αστυνομεύει τα ρέματα», προφανώς για να μην εγκληματίσουν. Γιατί κατά τα λοιπά, τα ρέματα –όπως και το ίδιο πόρισμα επίσης επιβεβαιώνει- οι χείμαρροι, οι κοίτες των ποταμών και τα πρανή, είχαν να καθαριστούν από τότε που ανακαλύφθηκε η χλωρίνη.
Το πόρισμα καταλήγει ότι από τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις θεμελιώνεται, αντικειμενικά και υποκειμενικά, το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης, αφού 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλοι κινδύνευσαν, γιατί οι εκκενώσεις των χωριών καθυστέρησαν ή έγιναν κατόπιν καταστροφής.
Χωρίς αμφιβολία, η έκθεση του πραγματογνώμονα θα αξιοποιηθεί για το αξιόποινο των ευθυνών. Αυτό όμως που έχει σημασία από δω και πέρα είναι, οι διαπιστώσεις του πορίσματος, αλλά και όλων εκείνων που υποδείκνυαν τι πρέπει να γίνει στη Θεσσαλία χρόνια ολόκληρα, να γίνουν πράξη.
Υπάρχει μια ευκαιρία με την εκδίωξη του καθεστώτος του νυν περιφερειάρχη κάτι να μπει σε σειρά. Κυρίως όμως υπάρχει μια ευκαιρία η κοινωνία της Θεσσαλίας, να ορθώσει ανάστημα και να πιέζει για τα αυτονόητα. Η κυβέρνηση καθόλου ανόητη, λίγες μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφαίρεσε αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες για την υλοποίηση βασικών περιφερειακών έργων υποδομής και τις μετέφερε στην κεντρική διοίκηση. Προφανώς για να συνεχίσει την μπίζνα της εργολαβίας. Ωστόσο, είναι πολύ βαθιά η πληγή στη Θεσσαλία για να γιατρευτεί με βιτρίνες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς της.