ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΙΡΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ, ΝΕΚΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νεκρός είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε το απόγευμα της Κυριακής (19/5).

Η επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του Ραΐσι έρχεται μέσα από δηλώσεις ανώτερου Ιρανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters. «Ο πρόεδρος Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών και όλοι οι επιβάτες του ελικοπτέρου σκοτώθηκαν στη συντριβή» είπε στο πρακτορείο ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Παράλληλα, στον επίσημο λογαριασμό που διατηρούσε ο εκλιπών πρόεδρος του Ιράν στο Twitter, ανέβηκε το πρωί της Δευτέρας μια ανάρτηση με στίχους από το Κοράνι: «Ειρήνη στον Αβραάμ. Έτσι ανταμείβουμε τους αγαθούς. Ήταν ένας από τους πιστούς μας υπηρέτες».

Νεκροί είναι επίσης ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταδίδουν η κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ιρανικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αναφέρει ότι στο ελικόπτερο βρίσκονταν επίσης ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Αλί Αλ-ε Χασέμ, ο ιμάμης για την προσευχή της Παρασκευής στην πόλη Ταμπρίζ, και ο στρατηγός Μάλεκ Ραχμάτι, κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Ο διοικητής της μονάδας προστασίας του προέδρου, Σαρντάρ Σεϊέντ Μεχντί Μουσαβί, σκοτώθηκε επίσης, καθώς και αρκετοί σωματοφύλακες και πλήρωμα ελικοπτέρου που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί.

Το ελικόπτερο συνετρίβη ενώ διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Πλάνα από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου δείχνουν ότι κατεστράφη ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 9 επιβαίνοντες.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο. Τον Ραΐσι στον προεδρικό θώκο θα διαδεχθεί ο πρώτος αντιπρόεδρος, Μοχάμαντ Μοκμπέρ, ενώ θα προκηρυχθούν εκλογές εντός 50 ημερών. Ο Μοκμπέρ είναι πρώην αξιωματικός του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Έχει επίσης υπηρετήσει σε έναν ρόλο που του έδωσε την επίβλεψη των περιουσιακών στοιχείων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι τι σημαίνει για το Ιράν και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο  θάνατός του Ιρανού προέδρου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Το μεσημέρι της Κυριακής (19/05) έγινε γνωστό το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν, Ραΐσι, ενώ επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησε  «ανώμαλη προσγείωση». Ούτε το IRNA ούτε η κρατική τηλεόραση έδωσαν πληροφορίες για την κατάσταση του Ραΐσι τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση διέκοψε το πρόγραμμά της και άρχισε να μεταδίδει προσευχές ενώ οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους πολίτες να προσευχηθούν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε αργότερα εικόνες των πιστών να προσεύχονται στο Ιερό Ιμάμ Ρεζά στην πόλη Μασχάντ, έναν από τους ιερότερους τόπους του σιιτικού Ισλάμ, καθώς και στο Κομ και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

«Ο αξιότιμος πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι επέστρεφαν με ελικόπτερα, ένα εκ των οποίων αναγκάστηκε να κάνει “ανώμαλη προσγείωση” λόγω της κακοκαιρίας και της ομίχλης», δήλωσε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι. «Διάφορες ομάδες διάσωσης βρίσκονται καθ’ οδόν προς την περιοχή, αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ομίχλης μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φτάσουν στο ελικόπτερο».

Στον επίσημο λογαριασμό του Ιρανού προέδρου στο Instagram αναρτήθηκε μήνυμα που αναφέρει «Προσευχηθείτε για μένα». Μετά την είδηση πως το ελικόπτερο τελικώς συνετρίβη, αρκετές χώρες έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στο Ιράν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι του Ιράκ έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας του και στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσφερθούν βοήθεια στην αναζήτηση του αγνοούμενου ελικοπτέρου, σύμφωνα με τον Μπασέμ αλ-Αουάντι, εκπρόσωπο της ιρακινής κυβέρνησης.

Η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα για να βοηθήσουν στην έρευνα, αν και δεν διευκρίνισε τα είδη των οχημάτων. Το Ιράν, ανέφερε η υπηρεσία, είχε ζητήσει ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης με δυνατότητες νυχτερινής όρασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε το δορυφορικό της σύστημα Copernicus για να προσφέρει υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τους Ιρανούς αξιωματούχους να αποκτήσουν καλύτερη ορατότητα της περιοχής όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το ελικόπτερο, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων  Janez Lenarcic. Είπε ότι η ΕΕ το έκανε μετά από αίτημα για βοήθεια από το Ιράν.

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας – ένας περιφερειακός αντίπαλος που αποκατέστησε τις σχέσεις με το Ιράν πέρυσι μετά από μια επταετή περίοδο εντάσεων – είπε ότι το βασίλειο «στέκεται δίπλα στην αδελφή ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ήταν έτοιμο να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια που οι ιρανικές αρχές χρειάζονται».

Η επιχείρηση των διασωστών στο σημείο της συντριβής καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς στην περιοχή που είναι εξαιρετικά δύσβατη, επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες με πυκνή ομίχλη.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΟΝΤΙ, ΤΗ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΥΘΙ

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα «βαθιά θλιμμένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό χαμό» του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

«Εκφράζω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον ιρανικό λαό», έγραψε ο Μόντι στο Χ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία βρίσκεται «στο πλευρό του Ιράν αυτή την περίοδο θλίψης».

Από την πλευρά του, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του» προς τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό για «αυτή την τεράστια απώλεια».

Η Χαμάς εξήρε την υποστήριξη που προσέφερε ο εκλιπών Ιρανός πρόεδρος στην παλαιστινιακή υπόθεση και την αντίσταση εναντίον του Ισραήλ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ιρανικοί θεσμοί με τα βαθιά τους θεμέλια» θα καταφέρουν να ξεπεράσουν «τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας».

Εξάλλου και ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατική επιτροπής του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη, εξέφρασε «τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό, την ιρανική ηγεσία και τις οικογένειες του προέδρου Ραϊσί και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε».

«Ζητάμε από τον Θεό να προσφέρει στις οικογένειές τους υπομονή και παρηγοριά (…) Θεού θέλοντος, ο ιρανικός λαός θα παραμείνει προσηλωμένος στους πιστούς ηγέτες του λαού».