Ο ΤΖ. ΑΣΑΝΖ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ TOY ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Το δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για την υπόθεσή του δεν είναι ικανοποιητικές.

«Είτε εκδοθεί είτε όχι, ο διωγμός σε βάρος του και η μακρά φυλάκισή του εγείρει κίνδυνο αποθάρρυνσης δημοσιογράφων οι οποίοι θα επιθυμούσαν να αποκαλύψουν παραβιάσεις που διαπράττονται από κυβερνήσεις ή ισχυρούς ιδιωτικούς παράγοντες», εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Μάρτιο, το εν λόγω δικαστήριο είχε επιτρέψει προσωρινά στον 52χρονο Ασάνζ να προχωρήσει στην προσφυγή.

Ομως έδωσε στις ΗΠΑ την δυνατότητα να παράσχουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί θανατική ποινή και θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί σε δίκη το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροπολογίας.

Στα μέσα Μαΐου, ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τη μεταχείριση που υφίσταται ο Ασάνζ, έπειτα από διήμερη επίσκεψή της στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς της Βρετανίας.

Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, είχε συλληφθεί πριν από πέντε χρόνια στο Λονδίνο, και η Σούνα Εβαρσντότιρ, Ισλανδή βουλευτής και μέλος της ΚΣΣΕ δήλωσε πως «η εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση την οποία υφίσταται ο Τζούλιαν Ασάνζ εγείρει κίνδυνο να αποθαρρυνθούν άλλοι που επιθυμούν να φέρουν στο φως αληθείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις», σημείωσε 

Να σημειωθεί πως, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη επειδή έφερε στο φως πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Διατρέχει κίνδυνο αν εκδοθεί και καταδικαστεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών που θα «μεταφραστεί» σε ισόβια φυλάκιση.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ – ΜΕΡΑ25

Σχολιάζοντας την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, με βάση την οποία  ο δημοσιογράφος, ιδρυτής των Wikki Leaks, Τζούλιαν Ασάνζ έχει το δικαίωμα να υποβάλλει έφεση στο αμερικανικό αίτημα έκδοσής του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα social media:

«Ο Τζούλιαν ΔΕΝ κρίνεται. Μπάιντεν και Βρετανοί δικαστές κρίνονται. Δίνοντας του σήμερα το δικαίωμα να ασκήσει έφεση έδωσαν στους εαυτούς τους μια ακόμη ευκαιρία να περιορίσουν την ενοχή τους για συνέργεια και υποκίνηση εγκλημάτων πολέμου. Λευτεριά στον Τζούλιαν. ΤΩΡΑ!»