ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ ΤΗ ΡΑΦΑ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Δραματική και χαοτική είναι η κατάσταση στη Ράφα, στη νότια λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την παρουσία του ισραηλινού στρατού, καθώς τα τανκς και τα τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή προκαλούν ακόμα μεγαλύτερο πανικό στους ήδη τρομοκρατημένους Παλαιστινίους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), έχουν καταλάβει τη διάβαση της Ράφα με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και τον ΟΗΕ να καταγγέλλει πως τα ισραηλινά στρατεύματα δεν επέτρεψαν στον οργανισμό να περάσει.

Αυτό είναι καταστροφικό γιατί η Ράφα είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα όσο διαρκεί η ισραηλινή επιχείρηση.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τις ισραηλινές δυνάμεις την Τρίτη άφησε 46 άρρωστους και τραυματίες που επρόκειτο να λάβουν ιατρική περίθαλψη στην Αίγυπτο παγιδευμένους στη νότια Γάζα, καθώς μαίνονταν μάχες σε κοντινή απόσταση, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Οι ασθενείς έχουν μια σειρά από σοβαρά θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων μορφών καρκίνου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ένας από αυτούς τους ασθενείς είναι η Ασίλ Γουόρς Αγκά, 16 ετών, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αίγυπτο για χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση εκτεταμένων εγκαυμάτων τρίτου βαθμού, δήλωσε ο θείος της σε συνέντευξή του στο Al Jajeera.

Οι εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού για την ανατολική Ράφα ώθησαν τους περισσότερους ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Αλ Νατζάρ, σύμφωνα με τον Δρ. Μιργουάν Αλ-Χαμς, διευθυντή του νοσοκομείου.

«Η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη – η κατάσταση είναι καταστροφική, καταστροφική, καταστροφική», δήλωσε σοκαρισμένος σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Al Jajeera.

Παλαιστίνιος γιατρός σε ιατρικό κέντρο στη Ράφα δήλωσε την Τρίτη ότι 27 πτώματα έχουν μεταφερθεί εκεί από την έναρξη της τελευταίας εφόδου του Ισραήλ, κατά την οποία χερσαία στρατεύματα εισήλθαν στη νοτιοανατολική περιοχή της Γάζας και πήραν τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο.

Ο Δρ Σουχάιμπ Χεμς, επικεφαλής του «Νοσοκομείου του Κουβέιτ» στη Ράφα, δήλωσε ότι η μονάδα του έχει επίσης δεχθεί 150 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από νέα θραύσματα οστών, σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ή σοβαρά εγκαύματα.

Η ΡΑΦΑ ΒΟΜΒΑΡΙΖΕΤΑΙ

Εντωμεταξύ το βράδυ της Τρίτης 7/5, οι κάτοικοι της Ράφα ανέφεραν ισχυρούς βομβαρδισμούς από άρματα μάχης σε ορισμένες περιοχές ανατολικά της πόλης.

«Έχουν τρελαθεί. Τα τανκς ρίχνουν ανελέητα οβίδες και καπνός καλύπτει τις γειτονιές Αλ Σαλάμ και Τζουνάινα», δήλωσε ο Εμάντ Τζουντάτ, 55 ετών, κάτοικος της πόλης της Γάζας που έχει εκτοπιστεί στη Ράφα. «Αν προχωρήσουν περισσότερο στη Ράφα, θα είναι η μητέρα των σφαγών», τόνισε.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στοιβαχτεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές και άλλα πρόχειρα και ευτελή καταφύγια, ενώ υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται πως διεξάγει «περιορισμένη επιχείρηση» στη Ράφα για να εξολοθρεύσει Παλαιστίνιους μαχητές και να διαλύσει υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, διατάζοντας τους αμάχους να μετακινηθούν σε αυτό που αποκαλεί «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη», είκοσι χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο των επιχειρήσεων, ενώ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του άμαχου πληθυσμού και εντός αυτού.

ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι η θετική απάντηση της Χαμάς σε μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός τη Δευτέρα «είχε σκοπό να τορπιλίσει την είσοδο των στρατευμάτων μας στη Ράφα». «Αυτό δεν συνέβη», ανέφερε σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τον ισραηλινό στρατό «πολύ σημαντικό βήμα».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι επισκέφθηκε στρατεύματα κοντά στη Ράφα και ότι η επιχείρηση εκεί θα συνεχιστεί μέχρι να καταστραφεί η τελευταία ταξιαρχία της Χαμάς στην πόλη «ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος στο Ισραήλ».

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

Το Ισραήλ δεν αφήνει τον ΟΗΕ, μετά την κατάληψη του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, να βρεθεί στο σημείο, όπως κατήγγειλε κορυφαίος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «θανατική καταδίκη» το γεγονός ότι δεν μπορεί να περάσει βοήθεια στη Γάζα όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, την ώρα που στα βλέμματα στρέφονται στην Αίγυπτο και τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. 

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε τώρα ότι οι δύο κύριες αρτηρίες για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα είναι προς το παρόν «αποκομμένες».

Προειδοποίησε επίσης ότι η Γάζα έχει μόνο ένα ημερήσιο απόθεμα καυσίμων – που σημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί η διέλευση της βοήθειας.

Η άρνηση παροχής καυσίμων στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν θανατική καταδίκη.

Η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τους Ισραηλινούς είναι μία καταστροφική εξέλιξη γιατί αυτό είναι το μόνο σημείο που χρησιμοποιούσαν οι Παλαιστίνιοι για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να φύγουν από τη Γάζα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και η ροή βοήθειας προς τη Γάζα σταμάτησε μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

ΟΗΕ: «Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ»

Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα αυξάνονται.

Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν εντελώς και θα οδηγήσουν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Κάθε μέρα που οι ισραηλινές αρχές εμποδίζουν τη σωτήρια βοήθεια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν», αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση του Ισραήλ κατά της Ράφα, όπου «περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες συνωστίζονται σε ένα στενό κομμάτι γης», κινδυνεύει να μετατρέψει το πρώην καταφύγιο των ανάχων «σε νεκροταφείο», δήλωσε η Avril Benoit, εκτελεστική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Μπενουά ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα θα αποτελούσε άμεση επίθεση σε έναν εγκλωβισμένο πληθυσμό» και το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του.

Μια στρατιωτική κλιμάκωση στη Ράφα «θα συντρίψει μια ήδη εύθραυστη ανθρωπιστική ανταπόκριση σε μια εποχή που οι υγειονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα», δήλωσε η Μπενουά.

«Επί επτά μήνες, γίναμε μάρτυρες της δολοφονίας αμάχων, των επιθέσεων σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μας – της καταστροφής ιατρικών εγκαταστάσεων και της παρεμπόδισης της σωτήριας βοήθειας», ανέφερε η επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα σήμαινε μια περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποφέρει τόσα πολλά σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανόνες».

Από την πλευρά του, ο Σαμ Ρόουζ διευθυντής σχεδιασμού της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες μίλησε στο Al Jazeera για το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων της Γάζας από το Ισραήλ.

Όπως είπε ότι η πίεση του Ισραήλ να κλείσει το πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ – το οποίο το Ισραήλ αποκαλεί Κερέμ Σαλόμ – είχε «καταστροφικές επιπτώσεις για τον λαό της Γάζας που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της πείνας».

Τα περάσματα ήταν «η ζωογόνος δύναμη για τις μικρές ποσότητες αγαθών που έρχονται στη Γάζα από τον Οκτώβριο».

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αφαλάτωσης και να παρέχουν ασφαλές νερό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, κόβονται τα πάντα», δήλωσε ακόμα ο Ρόουζ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Από την πλευρά της η Αίγυπτος, φερεται να προειδοποιεί το Ισραήλ για τους κινδύνους κλιμάκωσης.  «Να είστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, αν επιτεθείτε στην Ράφα», είναι το «μήνυμα».

Σημειώνεται ότι στο μέτωπο των -μέχρι τώρα- διαπραγματεύσεων – η πλευρά του Ισραήλ, δηλώνει ότι η πρόταση που υπέβαλε η Χαμάς δεν ήταν η ίδια με την αρχικώς υποβληθείσα και άρα υπό τη νέα της μορφή δεν ήταν αποδεκτή.

Κορυφαίος εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα, ότι οι ομιλίες στο Κάιρο θα ήταν η τελευταία ευκαιρία για το Ισραήλ να δει ομήρους του να απελευθερώνονται.

Ουσιαστικά τα εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας που έχουν παγιδευτεί χωρίς να υπάρχει διέξοδος έχουν γίνει διαπραγματευτικό χαρτί ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει νέος κύκλος συνομιλιών στην Αίγυπτο με στόχο την εκεχειρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ πιέζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία αφού η παλαιστινιακή οργάνωση αποδέχθηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ώρα που φαινόταν ότι οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει στο Κάιρο.

Πολλοί είναι εκείνοι στο Ισραήλ που δεν πιστεύουν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει μια νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και δεν είναι μόνο οι οικογένειες εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Το γεγονός ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να στείλει μια διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο την Τρίτη του Πάσχα (7/5), κάτι που δεν έκανε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι το παίρνει σοβαρά, αλλά η παράλληλη κίνηση να στείλει στρατεύματα στη Ράφα περιπλέκει τα πράγματα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να συνεχίσει να πολεμά και να επιτεθεί στη Ράφα γνωρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε πολύ πιθανόν να σημάνει το τέλος της κυβέρνησής του και θα φέρει τον ίδιον αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.