ΤΡΟΧΑΙΟ-ΒΟΥΛΗ: ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Την ενοχή του κατηγορουμένου οδηγού της Ντόρας Μπακογιάννη για τον θάνατο του 22χρονου μοτοσικλετιστή Ιάσονα Λαλαούνη, έξω από τη Βουλή το 2021 ζήτησε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να καταδικαστεί ο αστυνομικός οδηγός του υπηρεσιακού οχήματος της βουλευτή, Ντόρας Μπακογιάννη για ανθρωποκτονία από αμέλεια σημειώνοντας ότι «το βαρύτερο ποσοστό αμέλειας βαρύνει τον κατηγορούμενο».

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη και είναι σωρευτική. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε κανένα περιθώριο ελιγμού. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος έφραξε όλο το μήκος της λωρίδας κυκλοφορίας» ανέφερε στην πρόταση ενοχής ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την ενοχή του αστυνομικού για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κρίνοντας πως ο κατηγορούμενος «οδηγούσε με απερισκεψία και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή» στρίβοντας αριστερά για να εισέλθει στη Βουλή παρά την ύπαρξη σηματοδότησης, βέλη στο οδόστρωμα, που έδειχναν αναγκαστική ευθεία πορεία για τα οχήματα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχει συνυπαιτιότητα του θανόντος, ο οποίος «οδηγούσε πάνω από νόμιμο όριο ταχύτητας και προφανέστερα αντιλήφθηκε πως το ταξί είχε ακινητοποιηθεί. Αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψιν στην επιμέτρηση ποινής».

Στην απολογία του ο αστυνομικός εξέφρασε την λύπη του «που έφυγε ένας νέος άνθρωπος χωρίς λόγο. Μακάρι να είχα έρθει σε επικοινωνία με την οικογένειά του νωρίτερα».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως από το 2018 που ο ίδιος υπηρετεί, «μπαίνουμε στην Βουλή από αυτό το σημείο και ποτέ κανείς δεν μας είπε τίποτα». Για την 12η Μαρτίου 2021, ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, ο αστυνομικός κατέθεσε: «Εκείνη την ημέρα, η είσοδος για τη Βουλή από την Αμαλίας ήταν κλειστή λόγω συγκέντρωσης. Μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε από Κριεζώτου και να μπούμε στη Βουλή από Ακαδημίας. Ήμουν πεπεισμένος ότι η διαδρομή που έκανα δεν απαγορευόταν. Ακόμη και σήμερα, μετά το τροχαίο, η οδηγία της αστυνομίας είναι, αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι…».

Αναφερόμενος στις συνθήκες του δυστυχήματος, υποστήριξε πως ενώ ανέμεναν με τον συνοδηγό του στην Β. Σοφίας απέναντι από τη Βουλή για να στρίψουν αριστερά, «μας έδωσε προτεραιότητα ένας ταξιτζής. Βγάλαμε φλας και μπήκαμε προοδευτικά. Προσέκρουσε πάνω μας κάτι και η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Βγήκαμε έξω και είδαμε μια μηχανή διαλυμένη. Πήγαμε κατευθείαν στον άνθρωπο, πήραμε το 166, δεν εγκαταλείψαμε, δε φύγαμε. Ρωτήσαμε αν μπορούσαμε να δώσουμε αίμα και μας είπαν όχι».

Στο τέλος της απολογίας του, ο αστυνομικός είπε: «Κρίμα! Έφυγε ένας νέος άνθρωπος. Μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω νωρίτερα με την οικογένεια. Είμαι και εγώ πατέρας και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής.