ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ… «ΚΑΚΑ ΝΕΑ» ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η «δυτική στρατιωτική συμμαχία» θα πρέπει να είναι έτοιμη για «άσχημα νέα» από το ουκρανικό μέτωπο, αναφέρει δημοσίευμα του «Politico», καθώς η σύγκρουση στη χώρα είναι σε εξέλιξη.

«Οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. «Πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και στις καλές και στις κακές στιγμές», είπε.

«Θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, χωρίς να είναι πιο συγκεκριμένος.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι χώρες του ευρωατλαντικού μπλοκ συζητούν για πυρομαχικά και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και ενώ η Μόσχα ενισχύει τα επίπεδα στρατευμάτων της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών κατά περίπου 170.000 σε συνολικά 1,3 εκατομμύρια.

Οι γραμμές του πολεμικού μετώπου έχουν κινηθεί ελάχιστα τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στρατιωτικών και από τις δύο πλευρές ότι η πολυσυζητημένη «αντεπίθεση» του Κιέβου το καλοκαίρι έχει αποφέρει ελάχιστα οφέλη.

Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, εκφράζοντας τη δυσφορία του για την κατακερματισμένη κατάσταση της πολεμικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

«Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», είπε, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα ​​από τα εθνικά τους συμφέροντα και να δουν τη μεγάλη εικόνα.

Μια νίκη για τον Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης κίνδυνο για τους υπόλοιπους συμμάχους , είπε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο υποστηρίζουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος».