Συγκέντρωση και πορεία στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024. Φοιτητικοί σύλλογοι αλλά και σύλλογοι διδασκόντων στα Πανεπιστήμια εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI)

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΝΗΓΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Με μεγαλύτερο σθένος και από την Χούντα, κυνηγά το σημερινό κράτος της δεξιάς τους φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια με διπλή κατεύθυνση που θέτει υπό έρευνα και όσους συμμετέχουν σε αυτές τις ενέργειες διαμαρτυρίας, αλλά και πρόσωπα στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με εντολή του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά διερεύνηση για την διάπραξη τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως αυτές που αφορούν διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία, αλλά και παράβαση καθήκοντος.

Στο εισαγγελικό στόχαστρο τίθενται, πλην των καταληψιών, ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και των αρμόδιων εκ μέρους των πρυτανικών αρχών ως προς τις ενέργειες που έκαναν ή όχι για την αποτροπή των καταλήψεων.

Υπό έρευνα, επίσης, θα τεθούν και οι ενέργειες που έγιναν από τις διοικήσεις των υπό κατάληψη πανεπιστημίων, μετά τις καταλήψεις και στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.

 Ο κ. Μαργαρίτης αναμένεται τάχιστα να ξεκινήσει την έρευνα του καλώντας τους πρώτους μάρτυρες μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των πρυτανικών αρχών.

Και όλα αυτά την ώρα που οι πρυτάνεις υπονομεύουν τους αγώνες των φοιτητών και τους απειλούν με την εξεταστική λόγω των συνεχιζόμενων καταλήσεων. Μάλιστα, εκβιαστικές απειλές ξεστόμισε και ο (συνήθης ύποπτος), Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι αν οι πρυτανικές αρχές δεν σταματήσουν τις καταλήψεις, θα χάσουν την κρατική χρηματοδότηση.