ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΝΕΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα καλύπτουν όχι μόνο τις πράξεις του ισραηλινού κράτους, αλλά και αυτά που το ισραηλινό κράτος παραδέχεται ανοιχτά. Όπως, για παράδειγμα, τα ανοιχτά δημοσιοποιημένα σχέδιά του για εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Οκτωβρίου αναγνωρίζοντας ότι η πρόσφατη κρίση “δεν συνέβη σε κενό αέρος”. Το κρίσιμο πλαίσιο περιλαμβάνει 16 χρόνια παράνομης ισραηλινής πολιορκίας, 56 χρόνια βάναυσης και παράνομης ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και 75 χρόνια ισραηλινού απαρτχάιντ. Ο συνεχιζόμενος “γενοκτονικός” πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει τις ρίζες του σε αυτή την ιστορία και συνδέεται με τον συνεχιζόμενο βίαιο εκτοπισμό και την απαλλοτρίωση των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη (πιο επιθετικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν, στην κοιλάδα του Ιορδάνη και τους λόφους της Νότιας Χεβρώνας), καθώς και στη Γαλιλαία και τη Νακάμπ (Νεγκέβ).

Στις 25 Οκτωβρίου, μια εξέχουσα ισραηλινή εφημερίδα αποκάλυψε ένα ισραηλινό σχέδιο για την εθνοκάθαρση των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ή των περισσότερων από αυτούς, από την κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο. Το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο συντάχθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού Υπουργού Πληροφοριών, συνιστά η βίαιη μεταφορά να ακολουθήσει την τρέχουσα επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, για να ενισχύσει τα “θετικά και μακροπρόθεσμα στρατηγικά” αποτελέσματά της. 

Ισραηλινοί νυν και πρώην αξιωματούχοι συμφωνούν με παρόμοια σχέδια. Ο Giora Eiland, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, πρότεινε να δοθεί εντολή στους Παλαιστίνιους στη Γάζα “να φύγουν για την Αίγυπτο ή να συγκεντρωθούν στην ακτή”, ενώ το Ισραήλ καθιστά το έδαφος “προσωρινά ή μόνιμα αδύνατο να ζήσει κανείς”. Ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Danny Ayalon, υποστήριξε ότι “οι κάτοικοι της Γάζας έχουν μεγάλες περιοχές στο Σινά “όπου μπορούν να πάνε μετά την εκκένωση” και όπου η διεθνής κοινότητα μπορεί να “στήσει σκηνές για αυτούς“. Ο υπουργός Ενέργειας Israel Katz έδωσε εντολή “όλος ο άμαχος πληθυσμός” στη Γάζα “να φύγει αμέσως”. Ο βουλευτής του Λικούντ Ariel Kallner ευχήθηκε για τη Γάζα “μια Νάκμπα που θα επισκιάσει τη Νάκμπα του 48”. Το 2014, ο αντιπρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Moshe Feiglin παρουσίασε ένα παρόμοιο σχέδιο.

Τις μέρες που το Ισραήλ διέταξε τους 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να “εκκενώσουν” το βόρειο τμήμα της Γάζας και να κατευθυνθούν προς το νότο, ένα think tank που συνδέεται στενά με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του οποίου ηγούνται πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας πρότεινε ένα σχέδιο για “επανεγκατάσταση και τελική αποκατάσταση στην Αίγυπτο ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας”. Αντιδρώντας, ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε για “μαζική εθνοκάθαρση.” Η Αίγυπτος, με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, απέρριψε αποφασιστικά αυτά τα ισραηλινά σχέδια, υπενθυμίζοντας στο Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, ότι ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων συνιστά έγκλημα πολέμου.

Αυτά τα τρέχοντα και προηγούμενα ισραηλινά σχέδια για εθνοκάθαρση αντανακλούν αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν “συνεχιζόμενη Νάκμπα” του ατελείωτου βίαιου εκτοπισμού και απαλλοτρίωσης. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich, ένας αυτοανακηρυγμένος “φασίστας“, ζήτησε να σβηστεί από τον χάρτη η παλαιστινιακή πόλη Χουβάρα. Αργότερα τον ίδιο μήνα, μιλώντας για τον παλαιστινιακό λαό είπε πως “δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα”. Το 2017, είχε προτείνει τη δημιουργία “μιας σαφούς και μη αναστρέψιμης πραγματικότητας [της εβραϊκής θεοκρατίας] στο έδαφος” για να τερματιστούν οι όποιες “ψευδαισθήσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος”.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τρεις παλαιστινιακές κοινότητες στη Δυτική Όχθη εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά. Από τις 7 Οκτωβρίου, υπό την κάλυψη του “πολέμου” και με πρωτοφανή ατιμωρησία που βασίζεται στη στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική υποστήριξη των ΗΠΑ και των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, οι φανατικοί Ισραηλινοί έποικοι, ενθαρρυμένοι και ενεργοποιημένοι από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, έχουν εκτοπίσει με τη βία τουλάχιστον 82 παλαιστινιακά νοικοκυριά από χωριά σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αν και σε εντελώς διαφορετική κλίμακα, τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη έχουν επιταχυνθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλά ακόμη και πριν, το 2023 ήταν ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα έτη όσον αφορά τις δολοφονίες Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους και το πιο θανατηφόρο έτος που έχει καταγραφεί για τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Από τις 7 Οκτωβρίου, πάνω από 100 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν δολοφονηθεί στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους. Ενώ η πολιτική αυθαίρετης κράτησης και βασανιστηρίων του Ισραήλ είναι ανεξέλεγκτη εδώ και δεκαετίες, μετά την 7η Οκτωβρίου, οι εγκληματικές αυτές πρακτικές πήραν μια φρικτή τροπή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα βασανιστήρια στις αμερικανικές φυλακές Abu Ghraib στο Ιράκ.

Ο Βραζιλιάνος φιλόσοφος Paulo Friere έγραψε κάποτε ότι:

“Με την εγκαθίδρυση μιας σχέσης καταπίεσης, η βία έχει ήδη αρχίσει. Ποτέ στην ιστορία η βία δεν ξεκίνησε από τους καταπιεσμένους…. η βία ξεκινά από εκείνους που καταπιέζουν, που εκμεταλλεύονται, που δεν αναγνωρίζουν τους άλλους ως ανθρώπους – όχι από εκείνους που καταπιέζονται, που τους εκμεταλλεύονται και δεν αναγνωρίζονται”.

Το σχέδιο εθνοκάθαρσης του Ισραήλ είναι μια έκφραση της “γενοκτονικής πρόθεσής” του, όπως σημειώνουν διακεκριμένοι διεθνείς μελετητές, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα γενοκτονίας, καθώς και αμερικανικές και παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Oxfam μόλις δημοσίευσε μια έκθεση που επιβεβαιώνει τα στοιχεία παλαιστινιακών οργανώσεων για τη “χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου” από το Ισραήλ εναντίον αμάχων στη Γάζα. Ο ισραηλινός μελετητής της γενοκτονίας Raz Segal έχει περιγράψει την κατάσταση στη Γάζα ως “μια χαρακτηριστική περίπτωση γενοκτονίας”, ενώ οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν ζητήσει την “πρόληψη της γενοκτονίας”.

Κράτη όπως η Νότια Αφρική και η Αλγερία καταδίκασαν τον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κατά τη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Οκτωβρίου. Άλλα κράτη έχουν επισημάνει συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι όλες οι χώρες να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός. Το 75χρονο καθεστώς εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ, η βασική αιτία της σημερινής βίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί για να τερματιστεί κάθε βία και για να μπορέσει ο παλαιστινιακός λαός να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η τήρηση του διεθνούς δικαίου αποτελούν άμεση ανάγκη. Εάν το Ισραήλ αρνηθεί, ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα στέγασης προτείνει στη ΓΣ του ΟΗΕ να “ανατρέψει το Ισραήλ για να επιτύχει κατάπαυση του πυρός και [τη συμμόρφωσή του] με το διεθνές δίκαιο”, όπως έκανε “το 1974 στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ”.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Ενώ το Ισραήλ καυχιέται ανοιχτά για την εθνοκάθαρση που εφαρμόζει, με χιλιάδες νεκρούς και ακρωτηριασμένους καθημερινά, με τον ΟΗΕ να απειλείται από το Ισραήλ.

Καιρός λοιπόν ο κόσμος να δράσει με γνώμονα τη συνείδησή του.