ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Ισραηλινοί και ξένοι αξιωματούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους με κατηγορίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση με τη Χαμάς. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δικαστήριο εξετάζει επίσης εντάλματα σύλληψης για ηγέτες της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης.

Εάν το δικαστήριο προχωρήσει, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατηγορηθούν ότι απέτρεψαν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι επιδίωξαν μια υπερβολικά σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με δύο από τους πέντε αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν δημόσια το θέμα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες από μια τέτοια υπόθεση, δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μεταξύ εκείνων που ενδέχεται να κατονομαστούν σε ένα τέτοιο ένταλμα, ενώ δεν είναι σαφές ποιος μπορεί να κατηγορηθεί από τη Χαμάς ή ποια εγκλήματα θα αναφερθούν.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποκάλυψαν τη φύση των πληροφοριών που τους οδήγησαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο δράσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εξάλλου δε σχολίασε το θέμα.

Τα εντάλματα σύλληψης από το δικαστήριο πιθανότατα θα θεωρούνταν από μεγάλο μέρος του κόσμου ως ταπεινωτική ηθική επίπληξη, ιδιαίτερα προς το Ισραήλ, το οποίο εδώ και μήνες αντιμετωπίζει διεθνή αντίδραση για τη συμπεριφορά του στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «υπερβολική». 

Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την πολιτική του Ισραήλ, καθώς η χώρα εντείνει τη στρατιωτική της εκστρατεία κατά της Χαμάς, όπως υποστηρίζει, αλλά με χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων. Ένας από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους μάλιστα, δήλωσε ότι η πιθανότητα το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης επηρέασε τη λήψη αποφάσεων του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ισραηλινοί και ξένοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι δε γνώριζαν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Τυχόν εντάλματα θα απαιτούσαν έγκριση από επιτροπή δικαστών και δε θα οδηγούσαν απαραίτητα σε δίκη ή ακόμη και σε άμεση σύλληψη των στόχων.

Ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Καν, έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι η ομάδα του ερευνά περιστατικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά το γραφείο του αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο, λέγοντας ότι δεν «απαντά σε εικασίες των ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης».

Το γραφείο του Νετανιάχου επίσης δε σχολίασε, αλλά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που πολεμούν την άγρια ​​τρομοκρατία και την απρόβλεπτη επιθετικότητα». Ο Νετανιάχου δεν εξήγησε τι προκάλεσε τη δήλωσή του, αν και μπορεί να απαντούσε σε εικασίες σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης στον ισραηλινό Τύπο. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης στην ανάρτηση του: «Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δε θα δεχτεί ποτέ καμία προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές του δικαίωμα αυτοάμυνας. Η απειλή για σύλληψη στρατιωτών και αξιωματούχων της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξωφρενική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτό».

Με έδρα τη Χάγη, το ΔΠΔ είναι το μοναδικό μόνιμο διεθνές δικαστήριο στον κόσμο με την εξουσία να διώκει άτομα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το δικαστήριο δεν έχει δική του αστυνομική δύναμη. Αντίθετα, βασίζεται στα 124 μέλη του, στα οποία περιλαμβάνονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να συλλάβει όσους κατονομάζονται στα εντάλματα. Δεν μπορεί εξάλλου να δικάσει κατηγορούμενους ερήμην.

Όμως τα εντάλματα από το δικαστήριο μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στα ταξίδια των αξιωματούχων που κατονομάζονται σε αυτά.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, η επιδρομή της Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο οδήγησε στη δολοφονία περίπου 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ και στις απαγωγές περίπου 250 άλλων. Ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε, συμπεριλαμβανομένων των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, έχει προκαλέσει ολοκληρωτικές καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές και έχει φέρει τον πληθυσμό στα πρόθυρα του λιμού.

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα οδήγησε το Διεθνές Δικαστήριο, ένα ξεχωριστό δικαστήριο στη Χάγη, να γίνει αποδέκτης καταγγελιών για γενοκτονία κατά του ισραηλινού κράτους και έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Γαλλία και αλλού.

Εάν το ΔΠΔ εκδώσει εντάλματα σύλληψης, θα στιγματίσουν όσους κατονομάζονται σε αυτά, τοποθετώντας τους στην ίδια κατηγορία με ξένους ηγέτες όπως ο έκπτωτος πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν πέρυσι αποδέκτης ενός εντάλματος που συνδέεται με τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η εστίαση του ΔΠΔ σε άτομα και όχι σε κράτη το διαφοροποιεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών.

Ο κ. Καν δήλωσε ότι η ομάδα του θα διερευνήσει περιστατικά που έχουν συμβεί από τις 7 Οκτωβρίου και ότι θα «εξετάσει αμερόληπτα τα στοιχεία και θα στηρίξει τα δικαιώματα των θυμάτων, είτε βρίσκονται στο Ισραήλ είτε στην Παλαιστίνη».

Το γραφείο του Καν έχει επίσης ερευνήσει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ένας από τους αξιωματούχους που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας πιστεύει ότι τα νέα εντάλματα σύλληψης θα είναι μια επέκταση εκείνης της έρευνας.

Η Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό, ενώ και το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε γενικές γραμμές, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι πολεμούν σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου και ότι λαμβάνουν σημαντικά μέτρα για την προστασία των αμάχων, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη «ασπίδα» και αναγκάζει το Ισραήλ να τους καταδιώξει εκεί. Η Χαμάς αρνήθηκε ότι διέπραξε θηριωδίες στις 7 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της προσπάθησαν να αποφύγουν να βλάψουν τους αμάχους.

Πηγή: The New York Times