ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΡΟΜΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης, αντιμετωπίζει ο 41χρονος αστυνομικός που οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Θηβών προκειμένου να απολογηθεί για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά.

Ο αστυνομικός ωστόσο ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Η προσαγωγή του αρχιφύλακα στα δικαστήρια έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας ενώ έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί φίλοι και συγγενείς του θύματος που ζητούσαν την τιμωρία του.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι ο νεαρός επιχείρησε να του πάρει το όπλο, ύστερα από καταδίωξη περίπου 20 λεπτών.

Όπως έγινε γνωστό έχουν καταθέσει και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες πέραν των τριών ανηλίκων που ήταν μαζί με το θύμα.

Επίσης από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ έχει διαταχθεί ΕΔΕ ενώ παράλληλα αναμένονται και τα αποτελέσματα της βαλλιστικής και ιατροδικαστικής εξέτασης για να φωτιστούν περισσότερο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η τραγωδία.

Τέλος ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από τον καταυλισμό των Ρομά στο Πυρί της Βοιωτίας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω επεισόδια.

Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας

Στο μεταξύ, την άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του πιθανού κινήτρου διακρίσεων και για το τρίτο περιστατικό θανατηφόρου πυροβολισμού 17χρονου αγοριού τα ξημερώματα της Κυριακής έπειτα από καταδίωξη με περιπολικό της αστυνομίας, ζητά η Διεθνής Αμνηστία.

Οπως επισημαίνει, «πρόκειται για την τρίτη περίπτωση, μέσα σε τρία χρόνια, που νεαρό μέλος της κοινότητας των Ρομά, χάνει τη ζωή του σε περιστατικά που εμπλέκουν χρήση πυροβόλων όπλων από την ελληνική αστυνομία και επιχειρήσεις καταδίωξης με περιπολικά».

Η ανάρτηση της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι συγκλονισμένη και εξαιρετικά θορυβημένη με την είδηση του θανατηφόρου πυροβολισμού ενός 17χρονου Ρομά αγοριού τα ξημερώματα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023 έπειτα από καταδίωξη με περιπολικό της αστυνομίας.

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση, μέσα σε τρία χρόνια, που νεαρό μέλος της κοινότητας των Ρομά, χάνει τη ζωή του σε περιστατικά που εμπλέκουν χρήση πυροβόλων όπλων από την ελληνική αστυνομία και επιχειρήσεις καταδίωξης με περιπολικά.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη και πέθανε στο νοσοκομείο οχτώ μέρες αργότερα.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης πυροβολήθηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια καταδίωξης από περιπολικό της αστυνομίας κοντά στην Αθήνα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά επειγόντως άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα και για το τελευταίο περιστατικό, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης του πιθανού κινήτρου διακρίσεων.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και στην κοινότητα των Ρομά στο σύνολό της».