ΚΑΘΗΛΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Ο Αχμάντ Αλ Κιλάνι, όντας ένας εκ των 104 επιζώντων του ναυαγίου του Adriana στα ανοιχτά της Πύλου τον περασμένο Ιούνιο, κατέθεσε τη συγκλονιστική μαρτυρία του στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, «Αυτοψία ενός εγκλήματος: Το ναυάγιο της Πύλου», που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Πλήρωσα έξτρα 50 ευρώ για να είμαι στο κατάστρωμα και όχι στα αμπάρια. Στο δεύτερο αμπάρι ήταν περίπου 150 άτομα. Στο πρώτο 200. Στο κατάστρωμα είμασταν άλλοι 300. Όλοι στρυμωγμένοι. Ταξιδεύαμε τέσσερις μέρες, χωρίς φαγητό και νερό, με τη μηχανή του πλοίου να χαλάει και να την επισκευάζουμε. Κάποιοι έπιναν νερό από τη θάλασσα. Πέντε νεκρούς είχαμε  πριν ακόμη το ναυάγιο στο πλοίο. Από την πείνα, από τη δίψα, από την απελπισία. Ο ένας, από το Πακιστάν, πέθανε στα χέρια μου. Καλούσαμε διαρκώς σε βοήθεια. Μας προσέγγισαν δυο εμπορικά σκάφη, που μας έδωσαν νερό και ψωμί. Δεν έφταναν όμως για όλους και ξέσπασε μάχη στο πλοίο», περιέγραψε ο Αχμάντ Αλ Κιλάνι.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «την πέμπτη μέρα, στις 14 Ιουνίου, η μηχανή χάλασε ξανά. Καλούσαμε σε βοήθεια. Κάποιοι λένε ότι αρνηθήκαμε τη βοήθεια της ελληνικής ακτοφυλακής. Αυτό είναι ψέμα. Θέλαμε βοήθεια από τον οποιοδήποτε. Μας πλησίασε το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Μας πέταξαν σκοινί να μας σύρουν σε ιταλικά νερά. Δυο φορές απέτυχαν. Την τρίτη φορά, κατάφεραν να μας δέσουν και να μας ρυμουλκήσουν αλλά πήγαινε γρήγορα το σκάφος τους, με αποτέλεσμα το δικό μας να γέρνει επικίνδυνα. Φωνάζαμε να σταματήσουν, αλλά δεν το έκαναν. Το σκάφος μας αναποδογύρισε».

«Εγώ επειδή είχα πληρώσει παραπάνω και ήμουν στο κατάστρωμα, έπεσα στη θάλασσα. Το σκάφος με τραβούσε κάτω. Η άνωση με εγκλώβιζε στο αναποδογυρισμένο κατάστρωμα. Προσπάθησα να ξεφύγω. Όταν πια βγήκα στην επιφάνεια το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής είχε απομακρυνθεί. Ήταν στα 500 περίπου μέτρα. Φώναζα. Παρακαλούσα. Δεν γύρισαν. Προσπάθησα να κολυμπήσω προς αυτούς. Κολύμπησα μια ώρα περίπου. Όταν έφτασα δε μου πέταξαν σωσίβιο. Κατέβασαν δυο λέμβους λίγο αργότερα και μας πήραν. Μια ερώτηση έχω μόνο: Γιατί δε μας βοήθησαν; Σ’ αυτή την ερώτηση θέλω απάντηση από την ελληνική ακτοφυλακή», περιέγραψε ο Αχμάντ Αλ Κιλάνι.

Ο Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας την εκδήλωση δήλωσε ότι «κάνουμε μια προσπάθεια να αποκαλύψουμε τι πραγματικά συνέβη σε αυτό το ναυάγιο, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα – ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ ακριβώς πόσα. Οι ελληνικές αρχές έχουν συστηματικά εμποδίσει την δημοσιοποίηση όλων των λεπτομερειών για το τι πραγματικά συνέβη τις κρίσιμες ώρες. Για αυτό η σημερινή συνεδρίαση είναι απαραίτητη, ώστε να μάθουμε τι έγινε, να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη και να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο».

Η εκδήλωση είχε στόχο να ρίξει φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο και να αναζητηθούν οι ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία του ναυαγίου αυτού, που με τους εκατοντάδες νεκρούς αποτελεί το πλέον πολύνεκρο προσφυγικό ναυάγιο στην Μεσόγειο.

Στην εκδήλωση εκτός από τον επιζώντα Αχμάντ Αλ Κιλάνι, μίλησαν: ο Στέφανος Λεβίδης από την ερευνητική ομάδα Forensis, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Liberation Fabien Perrier, ο Αλέξανδρος Γεωργούλης δικηγόρος των κατηγορούμενων άδικα ως διακινητών-κυβερνητών του πλοίου, ο Βασίλης Παπαδόπουλος συνήγορος των επιζώντων του ναυαγίου, η Ειρήνη Γαϊτάνου εκπροσωπώντας τη ΜΚΟ Refugee Support Aegean, ο δημοσιογράφος της ερευνητικής ομάδας Solomon Σταύρος Μαλιχούδης που πραγματοποίησε έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Forensis και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί για το ελληνικό κοινό στις 23 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα.