ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ “ΔΥΟ ΑΚΡΩΝ” ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ

Η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διεκδικεί μια ακόμη θητεία, με επιχείρημα ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να την προστατεύσει από την «επέλαση των λαϊκιστών».

Μετά την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών που δείχνουν ότι το ΕΛΚ είναι προηγείται, και μάλιστα ενισχυμένο, στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που δέχεται πιέσεις να μη συνεργαστεί με την ακροδεξιά για να επανεκλεγεί, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για το ΕΛΚ. Κερδίσαμε τις ευρωεκλογές, φίλοι μου. Είμαστε το ισχυρότερο κόμμα, είμαστε η άγκυρα της σταθερότητας… Μαζί με άλλους θα χτίσουμε ένα προπύργιο ενάντια στα άκρα, από αριστερά και δεξιά. Θα τους σταματήσουμε!».

Μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, στις επινίκιες ομιλίες τους, κινήθηκαν μεταξύ δύο αξόνων. Ενώ υποσχέθηκαν τόσο να ηγηθούν όσο και να λειτουργήσουν σαν αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Συνήθως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκλέγεται έπειτα από διαπραγμάτευση και στη συνέχεια με συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών και των Φιλελεύθερων. Ωστόσο, το γεγονός ότι το ΕΛΚ προσπαθεί να κερδίσει την στήριξη ακροδεξιών κομμάτων, ενώ καλοβλέπει μια συνεργασία με την Τζόρτζια Μελόνι, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο σε μια νέα τέτοια συμμαχία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Ασπιδα στον λαϊκισμο»

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (spitzenkandidat του ΕΛΚ), υποστήριξε ότι η νίκη του ΕΛΚ θα είναι η ασπίδα έναντι του λαϊκισμού.

Στο ίδιο κλίμα και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μάνφρεντ Βέμπερ, που δήλωσε ότι υπάρχει «ανησυχία ότι θα μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο πολλοί πολιτικοί που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη». Και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος ξέρει ότι η Αριστερά δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους. Είμαστε αυτοί που αποδίδουν στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, αποδίδουμε στην οικονομική ανάπτυξη, συμβάλλουμε στη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προσφέρουμε και γι’ αυτό το ΕΛΚ είναι η καλύτερη λύση ενάντια στην ακροδεξιά στην Ευρώπη». Και κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να καθησυχάσουν τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς ενώ το ΕΛΚ «ξορκίζει» την ακροδεξιά, δείχνει διατεθειμένο να συνεργαστεί με τη Μελόνι. Στελέχη του, ακόμη και στην Ελλάδα, όπου το ΕΛΚ εκπροσωπείται από τη Νέα Δημοκρατία, επιμένουν ότι η ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργός «έχει αλλάξει» σε σχέση με όσα πρέσβευε πριν εκλεγεί.

«Καμια παραχωρηση»

Ο επικεφαλής υποψήφιος (spitzenkandidat) της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Νίκολας Σμιτ, έδειξε ότι η ομάδα του δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, προέτρεψε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να «ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συνεργαστούν και να μην κοιτάξουν προς τα άκρα». Τόνισε ότι χωρίς το S&D «δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία», και πρόσθεσε: 

«Ξεκίνησα την εκστρατεία μου λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα άνοιγμα, καμία παραχώρηση, καμία συμφωνία με την ακροδεξιά… Αυτό είναι πιο σταθερό από ποτέ», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που εξέφρασε μέσα στην ημέρα και το κόμμα του Όλαφ Σολτς, που κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «να μη συνεργαστεί με την ακροδεξιά» γιατί δεν θα τη στηρίξει.

Ο Νίκολας Σμιτ επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι η βασική πρόκληση για το νέο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε με μια ενεργή πολιτική για το κλίμα».

Ακολούθως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ, με τον αντιπρόεδρο του S&D Πέδρο Μάρκες και την αντιπρόεδρο του φιλελεύθερου Renew, Ίσκρα Μιχαΐλοβα, το S&D ξεκαθάρισε ότι δεν θα απομακρυνθεί από τη θέση ενάντια στη συνεργασία με την ακροδεξιά.

«Οχι σε συνεργασια με τον Ορμπαν»

Στο κάλεσμα του Βέμπερ να συμπήξουν μια νέα συμμαχία, ο Πέδρο Μάρκες δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές θα εξαρτήσουν την ψήφο τους από μια «φιλοδημοκρατική προσέγγιση χωρίς ασάφεια». Και εξήγησε ότι περιμένει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αρνηθεί χωρίς περιστροφές οποιονδήποτε συνασπισμό με τις ακραίες δεξιές ομάδες, τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και τους Μεταρρυθμιστές και την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Renew, δεν έθεσε αυστηρούς όρους για την υποστήριξη του κόμματός της στη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η Ίσκρα Μιχαΐλοβα τόνισε ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για το κόμμα της. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η επικεφαλής της λίστας του Renew, Βαλερί Χάγιερ, είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα: η οικοδόμηση συμμαχιών με πολιτικές ομάδες όπως το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, είναι απαγορευτική για την πολιτική οικογένειά του Renew.