ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σε φάση διαχείρισης του δυσάρεστου εκλογικού αποτελέσματος από τη στιγμή που η παράταξη έπεσε έξω από τον προκαθορισμένο στόχο της – και μάλιστα όχι οριακά, αλλά κατά περίπου πέντε μονάδες – βρίσκεται το κυβερνών κόμμα. Το «μούδιασμα» σε Μαξίμου και Πειραιώς είναι δεδομένο, παρά την πρωτιά της ΝΔ και την ανοιχτή «ψαλίδα» από την αντιπολίτευση. Φαινόταν αυτό  στα… αιφνιδιασμένα έως αμήχανα λόγια (και πρόσωπα) των γαλάζιων στελεχών, ήδη από την ώρα της επίσημης εκτίμησης του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός «2» μπροστά από την εκλογική επίδοση της ΝΔ αποτελεί επί της ουσίας ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση – για χειρισμούς και συμπεριφορές τους. Είναι ουσιαστικά αυτός που επιβάλλει πλέον, σύμφωνα με την κυρίαρχη νεοδημοκρατική εκτίμηση, δραστικές κινήσεις αντιστροφής του κλίματος. Εξ ου και θεωρείται δεδομένο ότι είναι στο τραπέζι ένας ανασχηματισμός – ευρύς και όχι απλώς στο πλαίσιο μερικών «διορθώσεων» σε υφυπουργικές θέσεις.

Δυο οριζοντες

Από τις παρασκηνιακές συζητήσεις στο γαλάζιο «στρατόπεδο», φαίνεται να διαμορφώνονται δύο ορίζοντες για τις πρωθυπουργικές κινήσεις. Ο πρώτος, ο πιο άμεσος, προσδιορίζεται έως το τέλος του Ιουνίου ως ένα πιθανό, πρακτικό σινιάλο ότι η κυβέρνηση «άκουσε» τα μηνύματα της ευρωκάλπης, παραδέχεται λάθη και σοβαρές αστοχίες (και την «πύρρειο νίκη» της, όπως έλεγαν χθες κυβερνητικά στελέχη) και είναι αποφασισμένη να ανοίξει τον βηματισμό της. Ο δεύτερος δείχνει προς το τέλος του Αυγούστου, προκειμένου η κυβέρνηση, ανανεωμένη πλέον και μετά τη διαχείριση του «δύσκολου» καλοκαιριού, να ανέβει στη ΔΕΘ για την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει έναν κύκλο εσωστρέφειας, πόσω μάλλον την πυροδότηση εσωτερικής γκρίνιας. Από χθες το βράδυ άρχισαν – και θα συνεχιστούν ταχέως – οι αναλύσεις κάθε πτυχής του εκλογικού αποτελέσματος, είτε πολιτικού είτε γεωγραφικού. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη τόσο «βαριά» αποτυχία της ΝΔ στην τελευταία πενταετία, υπό την έννοια ότι δεν μπόρεσε να προσεγγίσει καν τον μίνιμουμ στόχο της.

Ενισχυμενη η ακροδεξια

Η απόκλιση της ΝΔ από τον στόχο της συνοδεύτηκε και από την ενίσχυση της ακροδεξιάς – καθώς και από το ιστορικό ρεκόρ στο εύρος της αποχής. Τα μικρότερα «διαμερίσματα» στη γαλάζια «πολυκατοικία» πήραν δυνάμεις, ανεβάζοντας αθροιστικά το ποσοστό τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Και, ξεπερνώντας το ποσοστό του δεύτερου κόμματος – της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του σε ό,τι αφορά μια πραγματικότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Κατά τον πρωθυπουργό, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ «θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε ένα ευρωκοινοβούλιο, όπου δυστυχώς η άνοδος της ακροδεξιάς είναι μία πραγματικότητα από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πατρίδα μας».

Ενδεικτική και η θέση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μία μετακίνηση των ψηφοφόρων προς τα δεξιά, κάτι που δεν πρέπει μείνει απαρατήρητο. Κατά τον ίδιο, η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι βασική αιτία απογοήτευσης και δυσαρέσκειας του παραδοσιακού νεοδημοκράτη – γεγονός δηλαδή που απομάκρυνε δραματικά τη ΝΔ από τον στόχο του 33%.

Πηγή: in.gr