ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ; 

Ποιες ήταν τελικά οι συμφωνίες και τι είδους ήταν αυτές του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας;

Ο Ζελένσκι είναι γνωστό ότι αρέσκεται-σαν ηθοποιός που είναι- να κομπάζει για τις διεθνείς συμφωνίες που κάνει με διάφορους ηγέτες (όταν δεν ζητά περισσότερα οπλικά συστήματα) και να τα βγάζει σχεδόν όλα στη φόρα.

Αυτή τη φορά Ο Ουκρανός πρόεδρος, με ένα μήνυμά του στο X, άναψε φωτιές στο Μαξίμου, καθώς ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό επιτεύχθηκαν συγκεκριμένες συμφωνίες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι σε καλό δρόμο και οι εργασίες για «μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Το θέμα είναι, φυσικά, ότι μετά την… εκρηκτική επίσκεψη Μητσοτάκη η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τον σκοπό του ταξιδιού και το τί πραγματικά συζητήθηκε, ενώ απέρριψε την κριτική περί μυστικής διπλωματίας και τα αιτήματα από πλευράς της αντιπολίτευσης για περαιτέρω ενημέρωση.

Τώρα έρχεται το «τιτίβισμα» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με τον πόλεμο που είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου αναφέρει: Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας.

Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είδε από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας.

Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Το αόριστο μήνυμα Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να γράψει μια γενικόλογη ανάρτηση στο X σημειώνοντας ότι «μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές

Χαρακτηριστικό, πάντως, της ανησυχίας του Μαξίμου είναι το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές έσπευσαν… τάχιστα να διαψεύσουν τα περί υπογραφή συμφωνιών και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα υποστηρίζοντας τα ακόλουθα: 

Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία , ανασυγκρότηση , ενέργεια , πολιτική προστασία , ανθρωπιστική βοήθεια , προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς , εσωτερικές μεταρρυθμίσεις , κυβερνοασφάλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία. Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης  κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας.  

«Η αδιαφανής πολιτική Μητσοτάκη στο Ουκρανικό, βλάπτει την Εθνική μας Άμυνα και Ασφάλεια», τόνισε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις Ζελένσκι «αποτελούν την πλέον ανησυχητική επιβεβαίωση για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εγκλωβισμένη στο δόγμα του ”δεδομένου συμμάχου”».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία για το περιεχόμενο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

«Ποιο είναι το περιεχόμενο των Συμφωνιών Μητσοτάκη-Ζελένσκι, μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας, για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία και τα πολιτικά κόμματα;», ρώτησε με σχετική ανάρτησή του στο «Χ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.